"Галъп": 42% от българите не биха се били за страната си, ако има война

7
30 на сто от запитаните биха се били
30 на сто от запитаните биха се били

30 на сто от запитаните биха се били

Проучване на „Галъп интернешънъл“ показва, че 42% от анкетираните българите не биха се били за страната си, ако има война. Общо 30 на сто от тях биха се били, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят, съобщават от социологическата агенция, цитирани от БТА.

Данните са от ново проучване на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, състояло се в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Данните показват, че днес, в сравнение с преди 10 години, по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си.

През 2014 г. у нас 25% от интервюираните са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% са декларирали, че не биха. Българите сякаш са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години, сочи проучването.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на конфликти през последните години в различни точки от земното кълбо. През 2014 година, например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от анкетираното в глобален мащаб население е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположно мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС - 32% там заявяват, че биха се били, САЩ с 41% и Канада с 34% са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа, където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС – около 60 на сто от запитаните в тези държави са готови да се бият.

Сред държавите, където хората имат най-голяма готовност за участие в битки за страната си, са Армения – 96%, Саудитска Арабия – 94 на сто, Азербайджан – 88%, Пакистан – 86 на сто и Грузия с 83%.

На другия полюс са в Италия със 78% отговори „не“, Австрия – 62 на сто, Германия – 57%, Нигерия – 54 на сто и Испания – 53%.

В Русия 32% казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Трябва да се отбележи и че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление, напомнят от „Галъп интернешънъл“. Преди 10 години с „да“ в Русия са отговорили 59 на сто.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си - 62% и процентът остава без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон, допълват социолозите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    61
    Балканеца
    Проучването вероятно е силно манипулирано, чак толкова шматки в България няма. Те не излизат да гласуват, камо ли да отидат да се бият.
  • 6
    60
    фена на Путин
    Едно е да се биеш за сащ, съвсем друго е за страната си. Процентът е по-скоро 82%, отколкото 42%. За сащ не бих се напънал дори да пръдна. И тъй като се очертава, ако има битка, да е за сащ, мен ме бройте към отказващите или към тези, които ще се бият на страната на правдата, семейството и християнството, тоест за РУСИЯ ! ! !
  • 7
    59
    до 31
    Такива хора като украинци няма, те са руснаци с малко по-лош и слаб ген и с промит мозък. Това от коя част на Русия са няма значение. Важното е че Руската Империя дава заповедта да се освободи България, така че както и да извърташ нещата, в крайна сметка остава факта и истината, че Русия е освободила България от 500 години османско робство. А по темата, аз срещу Русия или Китай няма да се бия, но с удоволствие ще се бия срещу американските, английските, еврейските, френските и германските и псета, които са по-скоро полухора или животни. Най-вече американските, еврейските и английските свини са най-големия тумор и най-голямата зараза на планетата, ако бъдат унищожени, след тях германия, франция ще се насерат от страх и ще мирясат и след това ще има световен мир, който ще продължи докато не дойде Второто Пришествие.
  • 2
    58
    До 55тия
    Ти затова дрискаш коментари в 3 следобед, щото си на работа, а ? Е няма как, тролска смяна, ако не се отчетеш няма да имаш за мазно кафенце хахаха...колкото до статията, пълна глупост, естествено. Абсолютно никой няма да се бие за сглобкаджийската шайка, всъщност ще стане точно обратното - оръжието ще бъде обърнато срещу тях и тогава ще подскачат в такт с откосите :)))
  • 6
    57
    Само Минавам
    До №45 „Още някой”, изобщо не те схванах. Първо, Турция си има претенции към България още от 80-те години – това не е новина за мен и всички, които сме живели по него време. Второ, Какво е общото с Русия, Украйна и Турция? Трето, понеже съм на възраст помня и Югославия. Не знам защо ми проглушиха ушите с тази Украйна, след като е през 2 държави и е достатъчно далеко от България. В случай, че не знаеш, със Сърбия имаме обща граница на запад, дори ракета падна в София, изстреляна от съюзниците ни – тогава нямаше никаква драма. Защо? Хайде сега, огледай кой създаде прецедента с Югославия и Ирак – точно тогава погребахме ООН, като институция. Провери в google, може и да лъжа: „Американският президент Джордж Буш потвърди, че Съединените щати не се нуждаят от нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да нападнат Ирак, ако преценят, че това е необходимо.” Така че прецедента беше много преди Русия и Украйна и беше създаден от САЩ, нещо повече, дори излъгаха за оръжията които притежава Ирак, един човечец с една колба се правеше на шут пред ООН, после се оказа, че малко поизлъгал. Да спомена ли Сирия или вече схвана принципа?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари