Гъбите в Германия още съдържат Цезий-137 от аварията в Чернобил

1
Различни видове диворастящи гъби показват стойности от над 1000 бекерела на килограм
Различни видове диворастящи гъби показват стойности от над 1000 бекерела на килограм

Различни видове диворастящи гъби показват стойности от над 1000 бекерела на килограм

Редица диворастящи гъби в Южна Германия и до днес са с високо съдържание на радиоактивен цезий от катастрофата в АЕЦ "Чернобил" през 1986 година. Доклад предупреждава те да не се консумират в големи количества.

Цели 36 години след катастрофата в АЕЦ „Чернобил“ редица сортове диворастящи гъби в Южна Германия имат високо съдържание на Цезий-137, което надвишава допустимите норми. Това става ясно от нов доклад на германската Служба за радиационна защита. Малка част от открития цезий се дължи и на провежданите опити с атомни оръжия през 1950-те и 1960-те години, твърдят от Службата, предаде Дойче Веле.

Региони в Южна Германия са особено силно засегнати

В търговската мрежа като горна допустима граница за Цезий-137 се смята нормата от 600 бекерела на един килограм прясно набрани гъби. В доклада на германската Служба за радиоактивна защита може да се прочете кои региони на страната и кои видове гъби са особено силно заразени с радиоактивност.

Става дума например за някои области на Бавария, Алпите и долините югозападно от Дунава – край град Инголщат. Гъбите, набрани по тези места, не би трябвало да се консумират в големи количества, предупреждават от Службата.

Стойности над 4000 бекерела

В доклада са обобщени резултати от измервания, правени от 2019-та до 2021 година. От тях излиза, че някои видове диворастящи гъби – например Жълтата сърненка, известна също като Овчи крак показва особено високо съдържание на радиоактивен цезий – стойностите понякога надминават и 4000 бекерела на килограм.

Различни видове пачи крак, манатарки, млечници, гълъбки, сиви мухоморки, бели копринени гъби и други показват стойности от над 1000 бекерела на килограм.

Култивираните гъби не са засегнати

Печурките, кладниците и другите култивирани видове гъби не са засегнати от високата радиация. Съдържанието на Цезий-137 в тях е изключително ниско и е сравнимо със съдържанието му в други селскостопански продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари