Фрази, които никога не трябва да се казват на децата

3
Как да възпитаваме уверени деца, без да ги правим прекалено чувствителни към критиката?
Как да възпитаваме уверени деца, без да ги правим прекалено чувствителни към критиката?

Как да възпитаваме уверени деца, без да ги правим прекалено чувствителни към критиката?

Възпитанието на уверени и самостоятелни деца е цел на всеки родител. За да постигнем това, е важно да използваме правилните думи и действия.

Много родители грешат, като използват често фрази като "добре направено", "умно" и "вие сте най-добрите". Въпреки че тези думи са предназначени да похвалят детето, те могат да имат обратен ефект.

Когато постоянно казваме на детето, че е най-добро, то започва да се страхува от грешка. То се страхува да не разочарова родителите си и да не загуби тяхното одобрение.

Този страх може да доведе до редица проблеми, като например:

  • Избягване на предизвикателства

  • Нерешителност

  • Страх от провал

Също така е важно да не го сравнявате с други деца. Когато казваме на детето си, че е по-добро от друго дете, ние му внушаваме, че това друго дете е по-лошо. Това може да доведе до чувство на вина и занижена самооценка при детето.

По-добре е да се съсредоточим върху похвалите за конкретни успехи. Когато детето постигне нещо, е добре да кажем нещо като "Ти го направи!" или "Това е много добре!".

Тези фрази насърчават детето да продължи да се развива и да се усъвършенства.

Освен това е важно да избягваме унизителни коментари относно способностите на детето. Такива коментари могат да навредят на самочувствието на детето и да го накарат да се чувства неспособно.

Не бива да казваме на детето, че "не може да му се вярва" или "вие сте безотговорни". Това може да доведе до деструктивно поведение в бъдеще.

Също така не бива да се оплакваме от детето пред другите. Това може да го накара да се почувства виновно и да се срамува от себе си.

Ето някои съвети за това как да възпитаваме уверени деца:

  • Фокусирайте се върху похвалите за конкретни успехи.

  • Не сравнявайте детето си с други деца.

  • Избягвайте унизителни коментари относно способностите на детето.

  • Не се оплаквайте от детето пред другите.

Чрез използването на тези съвети можем да помогнем на децата си да развият увереност и самочувствие, които ще им бъдат полезни през целия им живот.

Ето още няколко съвета, които могат да помогнат за възпитанието на уверени деца:

  • Бъдете модел за подражание. Децата научават най-много, като наблюдават поведението на възрастните в живота си. Ако искате детето ви да бъде уверено, бъдете уверени сами.

  • Дайте на детето си възможности да се изявява. Насърчавайте детето си да се опитва нови неща и да се ангажира с дейности, които му харесват.

  • Подкрепяйте детето си, когато се проваля. Нека детето ви знае, че е нормално да се проваля и че провалът не е краят на света.

С малко усилия можем да помогнем на децата си да развият увереността, която им е необходима, за да бъдат успешни в живота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    до 3
    В Америка, къде точно си? В САЩ или Канада? И на двете места са лигльовци, ама пак в Канада е по-добре. Другите са завършени олигофрени.
  • 1
    3
    Гринго
    Аз имам различно наблюдение. Живея в Америка от няколко години. Тукашните деца получават нонстоп "добра работа", "супер си", "много си умен" и т.н. Голям шок за мен след като някое дете е направило нещо съвсем обикновено, обратната връзка да е в пъти повече от това, което всъщност е. Особено на фона на израстването в България, където похвалите са нещо супер рядко срещано явление. Какво наблюдавам обаче. Тукашните деца и хора израстват със самочувствието, че могат да постигнат всичко. Че са умни, талантливи и т.н. Сега, разминаването с реалността понякога е шокиращо, но на мен лично ми допада как сульо и пульо вярва в себе си, а не като нас, увесили нос и забили поглед в земята, вечно недоволни от себе си и неоценявайки свършеното от нас и от другите.
  • -2
    2
    Ебандуране
    Така е днешните копелета са много разглезени мамини синчета
  • 3
    1
    Така е
    Майка ми все ми повтаряше че нищо не става от мен, е верно нищо не стана. Един прост бачкатор съм и така ще си откарам…
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари