Фотоконкурсът "Запази духа на Русе" набира участници!

0
Изискванията са снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер
Изискванията са снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер Снимка: Русе Нюз

Започва второто издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“.

Дружеството на журналистите - Русе към Съюза на българските журналисти в партньорство с ОП „Русе арт“- Клуб на дейците на културата и звено „Туризъм“ обявяват второто издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе- град на свободния дух“. 

Право на участие в конкурса, както и през 2014 година, имат професионалисти и любители, без ограничения във възрастта. Желаещите да премерят творческите си умения трябва да изпратят до 5 снимки (минимум 2000 пиксела по дългата страна) до 31 август 2015 г. на електронен адрес [email protected]

Изискванията са снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер.  Допустимите корекции са: crop, levels, color balance, sharpen, unsharp maskc.  Творбите трябва да имат заглавия и да са придружени от визитка на автора ( не повече от 15 компютърни реда), в която задължително да е посочен телефон за връзка.

Авторските права на участниците и на наградените творби се предоставят на организаторите. Снимките остават във фонда на фондация „Русе – град на свободния дух“ и ще се използват с некомерсиална цел за популяризиране на Русе.

Журито ще се председателства от известния актьор и фотограф Симеон Лютаков, който е един от посланиците на родния си град Русе. Журито ще направи предварителна селекция на творбите и от номинираните ще определи първа, втора и трета награди.  То ще следи за оригиналния поглед към темата и за качеството на снимките.  Всички номинирани фотоси ще бъдат качени на сайта на фондация „Русе – град на свободния дух“  до 15 септември 2015 г.  От 15 до 30 септември ще е възможно онлайн гласуване за награда на публиката. Ще я получи снимката, която събере най-много гласове.

На 1 октомври ще бъде открита изложба с номинираните творби и тогава ще бъдат официално обявени наградите.  Наградният фонд е 1500 лева. Победителят в конкурса ще получи шанса да се представи пред русенската публика със самостоятелна изложба в Доходното здание. Организаторите предвиждат и допълнителни награди – на Съюза на българските журналисти и на звено „Туризъм“ към Общината.

В рамките на събитието председателят на журито Симеон Лютаков ще подреди самостоятелна изложба в Доходното здание. Той ще води  и еднодневно фотоателие, в което ще участват млади любители на фотографията от Младежкия дом-Русе.

През миналата година фотоконкурсът „Запази духа на Русе“ се проведе за първи път с успех.  Водено от желанието събитието да се превърне в традиция, Дружеството на русенските журналисти към СБЖ отново кандидатства с проекта си за финансиране пред Общинска фондация „Русе- град на свободния дух“. Целта е да провокира професионалистите и любителите фотографи да отразят в снимки своето разбиране за духа на Русе и за свободата , независимо от техните проявления. Амбицията е конкурсът да стимулира творческите изяви в областта на фотографското изкуство, както да популяризира и да рекламира Русе.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари