Forbes обяви братята Домусчиеви за първите български милиардери

1
Двамата изградиха глобална фирма за здравеопазване на животни
Двамата изградиха глобална фирма за здравеопазване на животни

Двамата изградиха глобална фирма за здравеопазване на животни

Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене, пише американският Forbes в голяма статия, посветена на бизнеса на братя Домусчиеви със заглавие: „Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска“.

Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 млрд. долара, пише "24 часа".

Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 млн. долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г., съобщава Forbes. Това помогна на собствениците ѝ – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър, пише американският Forbes.

От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, продължава статията.

Forbes изчислява, че Кирил Домусчиев и по-малкият му брат Георги имат състояние от по 2.1 млрд. долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти. Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемията. Цените на стоки като стомана и въглища се покачиха заради затрудненията в корабоплаването в целия свят, което доведе до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 млн. долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари