Флотът на Агенцията за река Дунав е модернизиран с 45 милиона лева

1
Най-големият проект, осъществен от ИАППД, е модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав
Най-големият проект, осъществен от ИАППД, е модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав Снимка: ИАППД - Рус

Най-големият проект, осъществен от ИАППД, е модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав

"През последните 15 години Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) успя да модернизира своя флот и материално-техническа база благодарение на успешно осъществени проекти, финансирани по европейските фондове. Общата им стойност е близо 45 милиона лева". Това съобщи Ивелин Занев, изпълнителен директор на ИАППД по време на регионалната конференция в Русе, предаде БТА.

По думите му това е помогнало много за по-бързата и прецизна работа на агенцията.

Най-големият проект, осъществен от агенцията, е модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване за близо 21 милиона лева. Той е реализиран в периода януари 2018 - септември 2022 година. Финансирането е от еврофондовете пред оперативна програма „Транспорт“ 2014 - 2020 година.

По този проект ИАППД придоби съвременна драгажна техника, с която може да осигурява корабоплавателния път в българския участък на реката. Оборудването включва драга, която получи името "Янтра", изработена в нидерландска корабостроителница, маневрен кораб "Искър", несамоходни понтон и шалан, изработени в корабостроителница в Гюргево, както и тръби за пренос на наноси.

Друг значим и успешно изпълнен проект за ИАППД е FAIRway Danube, финансиран по механизма “Свързана Европа”. По него агенцията е била партньор на речните администрации от Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния. Проектът е реализиран в периода юли 2015 г. - декември 2021 г.

Средствата за ИАППД са над 6 млн. евро, като с тях са купени два нови плавателни съда - хидрографен катер, с който се извършват хидроложки и хидрографски измервания, както и маркиращ кораб "Осъм", предназначен за обозначаване на корабоплавателния път с плаващи навигационни знаци.

Внедрена е и интегрирана система за управление на водния път, изградени са 10 нови автоматични хидрометрични станции за измерване на водните нива, подобрена е и прогнозата за водните стоежи в общия българо-румънски участък на реката.

По друг европейски проект за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав е построен хидрографският кораб "Дунав 1“ във варненската корабостроителница. Той е снабден с многолъчев ехолот и Lidar, с които се извършва проследяване на хидроморфоложките изменения на реката, състоянието на речното русло и движението на седиментите, които са една от причините за образуване на прагови участъци. Този проект е изпълнен в периода март 2016 г. - януари 2018 г., като финансирането идва от оперативна програма "Транспорт" 2014 - 2020 година.

През последните години Агенцията работи по проектите Danube STREAM - с бюджет над 2.1 млн. евро, и Danube Sediment - с бюджет над 3,. млн. евро. Те са финансирани по Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав".

Екипът на ИАППД е реализирал проекти, финансирани и от Седма рамкова програма, Програмата за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа", Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния - България" 2007 - 2013 г., оперативна програма "Административен капацитет".

По оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. са изградени 10 нови автоматични станции и 160 плаващи светещи буя, 980 несветещи брегови знака и 20 светещи фара със система за мониторинг.

"В момента екипът на Агенцията работи по подготовката на проекти, които да бъдат финансирани през новия програмен период", каза Божидар Янков, директор на дирекция „Европейски програми, проекти и връзки с обществеността“ към ИАППД.

По програма "Транспортна свързаност" 2022 - 2027 г. Агенцията ще кандидатства за рехабилитация на над 100-годишната кейова стена в лимана на ИАППД на речен километър 491. Тя е силно компрометирана и има нужда от спешен ремонт, както и за придобиване на нова самоходна смучеща драга, посочи Божидар Янков.

"Съвместно с колегите от речната администрация в Галац подготвяме проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България за доставка на модерни навигационни знаци. Те са от ново поколение, както и за изграждане на съвместна софтуерна платформа за мониторинг на тези знаци. Планира се и доставка на специализирано плавателно средство за поддръжка на бреговата навигационна обстановка", допълни Янков.

Агенцията работи и по проект FAST Danube, който чрез осъществяване на инженерни мерки цели намиране на трайно решение и осигуряване на корабоплаването по реката през цялата година.

"През последните 30 - 40 години такива инвестиции не са правени в ИАППД", отбеляза Божидар Янков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Има такава легенда, че много рано сутрин и много късно вечер стените са по-меки за бор-машината.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари