Физкултурни салони с платени милиони: Няма салони, няма и милиони

1
Грандиозни нарушения при възлагането на обществени поръчки за 24 физкултурни салони, включително и в Русе
Грандиозни нарушения при възлагането на обществени поръчки за 24 физкултурни салони, включително и в Русе

Грандиозни нарушения при възлагането на обществени поръчки за 24 физкултурни салони, включително и в Русе

Грандиозни нарушения при възлагането на обществени поръчки за 24 физкултурни салона за близо 22 млн. лв. констатира Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ).

Всичките пари са платени авансово от Министерството на младежта и спорта (ММС) веднага след сключването на договорите в края на 2020 г., а до сега има изградени точно и само два. По прекратени договори не са връщани аванси. Проверката е била възложена по искане на прокуратурата.

Какво точно установи АДФИ

24-те подписани през декември 2020 г. договори за проектиране и изграждане физкултурни салони по типов проект са на обща стойност 21 813 188 лева с ДДС. Към датата на приключване на финансовата инспекция изцяло завършени и с издадено разрешение за ползване, съответно удостоверение за въвеждане в експлоатация, са едва два обекта.

По всеки един от договорите е извършено 100% авансово плащане, като изборът на този начин на плащане е в противоречие с принципите за икономичност, ефективност и ефикасност при разходването на публичните средства, като е предоставена възможност на изпълнителите да разполагат за дълъг период от време със значителен публичен ресурс, без да е налице каквото и да е насрещно извършване на дейностите по адаптиране на проектите и изпълнение на строително-монтажните работи, с което не са защитени публичните финансови интереси“, пише в доклада на Инспекцията.

Конкретно за двата изпълнени ММС е платило аванси от 1 698 590 лева с ДДС. На министерството не са възстановени аванси в общ размер 15 961 306 лева с ДДС по договори, които са прекратени.

Вследствие на това е ангажиран нов държавен ресурс за сключване на 16 договора за правна помощ с адвокатско дружество за образуване и водене на 16 търговски дела срещу изпълнителите на една съдебна инстанция.

За подробно описаните в доклада на АДФИ нарушения са връчени 60 акта на виновните лица.

Изпълнителите – много, с различни имена, но... едни и същи

Договорите са сключени с 14 консорциума и едно ЕООД. Проверка на Actualno.com обаче установи, че пет групи фирми са печелили поръчките.

Комбинацията между двете дружества „Кабиле Груп“ ЕООД от Ямбол и „Сатурн 2“ ЕООД от Бургас са подписали договори за 7 физкултурни салона – Професионална гимназия по туризъм в Русе, ОУ „Отец Паисий“ в асеновградското село Тополово, СУ „Св. Седмочисленици“ в Пловдив, Професионална техническа гимназия в Габрово, ОУ „Христо Смирненски“ в Нова Загора, II ОУ в Стара Загора и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.

Шест договора има група фирми, начело на която е „Енчевгруп“ ЕООД от Златоград, в комбинация с „Архитектурно студио Бояна“ – София, и „Екоинженеринг“ ЕООД – Кърджали: за СУ „Отец Паисий“ – Мадан; за училище „Д. Хаджидеков” – Пловдив; за СУ „Св. Софроний Врачански“ – Пловдив; за Национална финансово-стопанска гимназия в София; за ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград; за 134-то СУ „Димчо Дебелянов“ – София.

С пет договора е обединение между фирмите „Георесурс“ – Симитли, „МГП-Р“ – Симитли, „Дизайн Груп Студио“ – София, „Нивел Строй“ – Перник, и „Строй Груп 5“ – София. Негов ангажимент са физкултурните салони на СУ за чужди езици „Св. Климент Охридски“ в Благоевград, ПГИТ „Проф. Асен Златаров“ в Петрич, ПГ „Христо Ботев“ в Дупница, Професионалната гимназия по икономика в Перник и СУ за чужди езици „Д-р Петър Берон“ в Перник.

Четири подписани договора има консорциум между софийските фирми „Политрейд Кънстръкшън“ ЕООД и „Пи Ес Ем Пропърти“ ЕООД – за спортни салони в III Основно училище „Д. Благоев" в Шумен, Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Карнобат, СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище и VII СУ „Найден Геров” във Варна.

Единственото самостоятелно ЕООД, спечелило поръчка, е „Хоризонт-Иванов” ЕООД – Плевен, на Борислав Иванов. То е с договор за физкултурен салон в „СУ „Найден Геров“ – Пловдив.

Битка за връщане на парите

Следвайки политиката за защита на обществения интерес, екипът на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев прави всичко възможно, за да осигури възстановяване на раздадените авансово пари. Вече са сключени две спогодби за връщане на средства в размер на над 1,5 милиона лева, по които постъпват първите траншове. Очаква се сключване на още 5 броя съдебни спогодби със същия ответник като общата стойност, която се очаква да върне, е 4,5 милиона лева. ММС спечели също така на първа инстанция три от делата с други ответници, по които те следва да върнат още над 2,8 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на ведомството през октомври 2023-та.

От там допълниха, че битката за възстановяването на публичния ресурс продължава вече втора година, докато той е бил отпуснат бързо, лесно и без да се спазват правилата за добро финансово управление.

„В крайна сметка за децата на България салони няма, държавата е изгубила милиони, а администрацията усилено работи, за да възстанови така раздадените средства“, заяви министърът на младежта и спорта. "Илиев се ангажира да продължи да предприема нужните действия за връщането на държавния ресурс", казаха още от министерството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Финансист
    Дали някой ще сметне колко са 20млн. през 2020г. и колко са сега?!? Дори и да ги върнат, след като са ги превъртели. Май има и допълнителна далавера,като безлихвено финансиране
  • 17
    1
    Нормално
    Гарантирано от крадливите ОПГ ГРОБ=ДПС!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари