Мара върти фирмите на Гущеров

0
Мария, чиято моминска фамилия е Кирова, върти компаниите, поне на хартия, заедно със съпруга си Християн
Мария, чиято моминска фамилия е Кирова, върти компаниите, поне на хартия, заедно със съпруга си Християн

Фолк звездата Мария е мултимилионерка в евро.

Мара Отварачката, какъвто е прякорът на чалга изпълнителката от години заради прословутата реклама на бира в началото на новото хилядолетие, се оказа пълноправен и равностоен собственик на няколко от най-печелившите фирми на фамилията Гущерови. Това установи разследване на „Всеки ден".

Мария, чиято моминска фамилия е Кирова, върти компаниите, поне на хартия, заедно със съпруга си Християн. 34-годишната дама се е внедрила в бизнеса, при това по няколко линии - тя е едновременно и юрист, и ай ти специалист във водеща на пазара фирма за софтуерни услуги, без дори да има необходимото образование за целта.

Справка на „Всеки ден" в търговските регистри показва, че напористата брюнетка съвсем не разчита само на хонорарите си от участия по нощните заведения, както и че от години води паралелен живот на бизнес дама със завидни активи, до които нито една друга нейна колежка в бранша не може да се добере.
Малцина знаят, че Отварачката е съсобственик на империята „Гущеров и син", която се води един от пионерите в консултантския бизнес у нас.

Само нейният капитал, без да се броят дъщерните дружества, е над 1 милион лева, като за последно емитирани акции за тази сума е имало през 2013 г. По наша информация компанията няма задължения за нито лев, като е погасява кредитите си по-редовно дори от някои държавни предприятия.

Любопитната подробност е, че под шапката на „Гущеров и син", където прилежно е вписана и Мария след сватбата им само преди 1 година, е „Дювамис" ЕООД. Това е един от най-мащабните проекти в интернет пространството в България, който още от 2013 г. привлича ай ти специалисти от множество проспериращи западни компании.

В момента той работи просто като софтуерна фирма, но бе замислен като първата социална мрежа за анонимници у нас - нещо като антипод на особено открития към личния живот на потребителите във фейсбук. Идеята за нея идва лично от любимия на Мария, подкрепена финансово от баща му - бившия депутат от БСП Добромир Гущеров.

Компанията има завиден капитал - цели 2 милиона лева които се управляват от младото семейство. Не е ясно обаче откъде идват парите, при положение че от 2 години насам броят на кадрите в нея непрекъснато намалява и ако през 2013 г. Гущерови са осигурявали близо 70 души, то от средата на миналата година те са едва трима.

Според експерти по трудово право вероятно става въпрос за сива икономика, с цел да се пестят данъци и пари за здравни и социални осигуровки, но проверка за това е само в компетенцията на Икономическата полиция. Интересната подробност тук пък е, че на съвършено същия адрес, на който е регистрирана и нейната лична компания „МХГ" (вероятно идваща от инициалите на Мария, Християн, Гущерови - б.а.), със скромния капитал от 100 лева, която трябва да продуцира чалга звездата, ако се съди по сферата на дейност, описана в търговските регистри.

По всичко личи обаче, че активите на фирмите, на които едва 28-годишният Християн е собственик, надхвърлят 10 милиона лева.

Специалисти твърдят, че причината Отварачката да разполага с толкова много пари като собственик на куп компании заедно със сравнително пресния си съпруг се дължи на факта, че таткото милионер Добромир не може да си позволи да бъде вписан като такъв навсякъде, в противен случай неговите лични данъци биха скочили двойно, ако не и тройно. Така с разпиляването на собствеността се постига баланс и при осигурителните прагове на свръхбогатата фамилия.

А дружките на Мара Отварачката са категорични, че 4-те хиляди лева, които тя печели на участие, отиват единствено в нейната сценична подготовка, костюми, грим, козметични процедури и всякакви глезотии за външния й вид. Грижите за малката й дъщеричка Марая, която Гущеров вече припознава като свое дете, плащането на сметките вкъщи, както и екзотичните пътешествия се покриват финансово от империята.

Говори се, че внушителната такса от 3500 евро на срок в частното училище „Свети Наум", където малката кипра е във втори клас, също се покрива от активите на „Гущеров и син". От бездънния джоб на Гущеров-старши се очаква да дойде и финансирането на по-нататъшното й образование - както се твърди, в швейцарски пансион, където мизата скача на 20 хиляди франка.

Даде 40 бона за албуми

Мария Панайотова Гущерова, както е цялото име на Отварачката, стана една от изпълнителките на годината на музикалния гигант в чалгата „Пайнер" само благодарение на парите, с които разполага. Тя спечели наградата за албум на годината по простата причина, че сама си изкупи всичките компактдискове от последната тава „Твоите 100 лица", издадена през 2015 г.

Както „Всеки ден" вече писа, тя грабна приза, след като купи цели 5000 броя от тиража на албума си. За това певицата брои 40 000 лева. По този начин тя се добра до заветното първо място и да изпревари Преслава, която се гласеше за същото.

Докара до фалит бившия си съпруг

Фирмената история на чалгаджийката Мария съвсем не започва от брака й с Християн Гущеров. Певицата бе акционер и съсобственик и на куп компании на бившия си съпруг Димитър Андонов, който върти няколко хотела в Банско и района. Заради неблагоразумието му да й прехвърли куп активи, той бе на крачка от фалита.

И макар 8-годишната Марая да е плод именно на тази любов, Митко все още има големи затруднения както в бизнеса си, така и в семейните си отношения, тъй като вижда първородното си дете изключително рядко. Оздравяването при него започна едва след развода с Отварачката, когато тя спря да цица от сметките му и се запозна с далеч по-скромната Никол, която пък му роди син Ивайло. „Не искам да си спомням за семейния си живот с Мария. Бях женен за демон", казва пред приятели Митко.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари