Фериботната връзка Русе - Гюргево възкреси екзекуция на пристанищен шеф

0
Трупът на Митев бил открит в гаража до автомобила му
Трупът на Митев бил открит в гаража до автомобила му

Идеята да се възстанови фериботната връзка Русе - Гюргево възкреси спомена за битката между превозвачи и разстрела на управителя на Пристанищния комплекс Васил Митев преди 19 години. Областният управител на Русе Стефко Бурджиев предложи алтернатива, за да не спира трафикът до края на ремонта в румънската част от моста. Разговорите с международни превозвачи продължават.

Една от неопроверганите версии е, че пристанищният шеф е екзекутиран на 18 януари 1996 г. заради опита му да отстоява равнопоставеността между превозвачите на ферибота. Тогава той се обслужваше от българската фирма "Комко" на покойния Боби Божилов - Бец, и румънската "Мука" на Мука Блумарел. През юни 1995 г. между тях избухва скандал, който продължава до края на годината. Васил Митев е обвинен в нелоялна конкуренция и че толерира определен корабособственик. В преговорите като клиенти на порта са въвлечени още превозвачи. Някои от тях искат оставката на пристанищния шеф.

Проверката от министерството на транспорта не откри злоупотреби в пристанището. Борбата за клиенти и кой да прибира $ 100 000 месечни такси от ферибота продължава. С разпореждане на тогавашния министър на транспорта портът е затворен за два дни и не приема плавателните съдове на "Мука". На 7 и 8 септември 1995 г. зам.-министрите на транспорта на България и Румъния подписват споразумение за уреждане на конфликта и реципрочност в обслужването на ферибота.

В края на годината Мука Блумарел отново настоява за 70% от приходите от превозваческите такси. Преговорите с Боби Бец не дават резултат. Клиентите намаляват, а след смъртта му плавателните съдове са продадени. По спряното дело за убийството на Васил Митев криминалисти доказват, че със същия пистолет е застрелян и покойният премиер Андрей Луканов.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари