Феминистка разходка в Русе припомня делата на изтъкнати русенки

0
Сборният пункт за събитието е къщата музей „Баба Тонка”
Сборният пункт за събитието е къщата музей „Баба Тонка” Снимка: Русе Нюз / Архив

Феминистка разходка в Русе ще очертае „женските места на памет” в града.

Проявата се фокусира върху делото и живота на видими за обществото в Русе жени до средата на XX век, както и първите феминистки изяви.

Събитието ще се проведе на 06.05. 2016 г. (петък) от 10.30 часа. Сборният пункт е къщата музей „Баба Тонка”.

Феминистката разходка се случва по проект на Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ).

Проектът предвижда организирането на серии от турове, представящи приноса на жените и женското движение в градските пространства на София, Русе и Благоевград през XIX и XX в. Каузата на проекта е да образова, да пропагандира толерантност и равноправие, да легитимира и алармира за правата на жените като насочва вниманието на широката общественост и младите хора към тези проблеми. Целта е да се съдейства за постигането на положителна промяна в мисленето и стереотипите относно пола, социалните и културните неравенства.

През 2015 г. с помощта на Българския фонд за жените, БАУЖ реализира първата в столицата „Феминистка разходка“, фокусирана върху делото и живота на значими за културата и публичното пространство на София женски фигури. На културно-туристическите маршрути из женските места на паметта в София вземат участие повече от 200 души – гости и жители на столицата. Организатори през 2015-а са отново Българска асоциация на университетските жени, както и Магистърска програма по история на жените/половете към Философски Факултет на СУ (МАТИЛДА) и фондация „Билитис“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари