Фантастични теории подхранват страха от ваксини

2
Антиваксъри рискуват здравето на децата
Антиваксъри рискуват здравето на децата

Антиваксъри рискуват здравето на децата

През цялата отминала седмица една от темите в медиите бе ваксинацията. Това се свързва с Европейската имунизационна седмица и България е част от държавите, които трябва да насочат вниманието си към уязвимите групи и антиваксърски движения. Причината е, че ваксините предпазват хората и обществото от наистина страшни болести, предава БНР.

До преди година само споменаването на думата "ваксина" разделяше хората на две - про и анти. Тогава ставаше дума за ковид и в България 38 326 души изгубиха живота си от вируса.

За нещастие обаче именно думата "ваксина" продължава да подхранва безумни теории, да всява страх сред по-неустойчивите и да дава храна за нови фантастични теории. Това нямаше да е толкова страшно, ако не беше опасно за живота и по-скоро за детския живот.

Две от опасните болести са полиомиелит и морбили, казва д-р Цветелина Мирчева от РЗИ - Русе.

Полиомиелитът е онази страшна болест, която бабите ни наричаха "детски паралич" и разказваха колко деца е отнесла или осакатила. Благодарение на имунизационния календар в България този проблем е до голяма степен решен.

"Антиваксърите се увеличават", казва д-р Искра Генева, директор на РЗИ - Русе. Тя подчертава, че от други държави могат да бъдат пренесени болести.

Вниманието на европейските институции е насочено към уязвимите общности. При нас това са ромските и благодарение на здравните медиатори здравната политика достига до тях. Сред здравните медиатори са Людмил Стефанов, Милка Маринова и Илия Янакиев от Сеново, Бяла и Вятово.

Стана ясно, че с ромите проблем няма. Проблемът е другаде. Назовава го д-р Росица Гецова, която има в листата си над 6000 пациенти:

Става въпрос за малката възраст, новородените бебенца. Все още има единични случаи, когато майките са категорични. Мотивът е страха. Има дете без ваксини, което вече е в първи клас. Не са много но има родители, които трудно се убеждават."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    10
    Разумните родители
    да ограничават контактите на децата си, докато не получат първите си дози от всички ваксини, че много малоумници се навъдиха, ще изгори някой заради чуждата глупост
  • 7
    9
    Марияна
    И това дете, което вече е в първи клас без нито една ваксина, та то живо ли е и здраво ли е? Защото ако е така въпреки решението на родителите му (как смеят да решават за собственосто си дете) ще взема да излезе, че най-вероятно преди много години сме се справили с тези болести и няма нужда ваксини. Освен разбира се за тези, които ги произвеждат и продават.
  • -6
    8
    да живее
    бгмама, най-научния сайт на света и околностите!
  • 19
    7
    Русенец
    Хората нямат доверие на институции, които са превърнати във финансови и съществуването им зависи от приходи и печалби.
  • 18
    6
    Русенец
    Въпросът е: Дали ще разберете, че не бива да се предава доверието на пациента в системата?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари