Русе влезе в челната тройка с най-много заразени с COVID-19

2
За последните 14 дни крайдунавският град има над 60 заболели на 100 000 души
За последните 14 дни крайдунавският град има над 60 заболели на 100 000 души Снимка: НЦЗПБ

За последните 14 дни крайдунавският град има над 60 заболели на 100 000 души

Русенска област е трета в страната след Силистра и Бургас по най-много заразени с коронавирус. Това отчете днес Националният център по заразни и паразитни болести. Само ден по-рано Русе не беше включен в списъка. За последните 14 дни крайдунавският град има над 60 заболели на 100 000 души, което го премества в антикласацията.

За повишаване на заболеваемостта потвърдиха от РЗИ. Само във вторник в Единния информационен портал са регистрирани нови 19 случая на заразени с вируса. Според седмичния бюлетин на здравната инспекция за последната седмица в региона има 65 случая на COVID-19, като 47 от тях са в Русе.

Всички филиали на лаборатория „Здраве“ правят бързи тестове за установяване на коронавирус. Идват хора да се изследват, регистрират се и положителни резултати от тестовете“, обясни д-р Розина Мирчева, управител на лабораторията, цитирана от вестник Бряг. Тя посочи още, че тестът за ковид струва 15 лева, комбинираното изследване коронавирус – грип е 18 лева, а тройният тест – ковид-грип- респираторен синцитиален вирус, е на цена 20 лева.

Министерството на здравеопазването е спуснало указания за превенция в детски градини и училища – проветряване на помещенията, недопускане на болни и заразени деца в групите и класовете. Към момента обаче все още няма изискване за посещение с маски в болничните заведения. Няма и указания в училищата за подготовка към евентуално преминаване на учениците в онлайн обучение.

На този етап, без обявена епидемична обстановка, приемът на болни от COVID-19 се извършва в лечебни заведения с разкрити инфекциозни отделения. При прием в „Медика“ на пациенти с друго заболяване и установяване на положителен тест, болницата има готовност да извърши лечение на основното и съпътстващото заболяване. Отделенията вече са преструктурирани, за да се подсигури обособен сектор за пациенти, които са с придружаваща инфекция. Има готовност да бъдат отделени екипи, които да се ангажират с лечението на пациенти с COVID-19.

Продължават да се правят бързи тестове на всеки постъпващ в „Медика“ пациент, за да се гарантира безопасността в отделенията. Към момента няма недостиг на кислород. Няма и необходимост от изнесен пункт за тестове, но при настъпване на такава, лечебното заведение има готовност отново да организира такъв, както и да съдейства на Министерството на здравеопазването с ангажиментите, които трябва да бъдат поети от лечебните заведения.

Желателно е носенето на маски и честата дезинфекция на ръцете при посещение в сградата на „Медика“.

От 27 септември започна приложението на новата адаптирана ваксина срещу ХВВ-варианта на COVID-19. От началото на кампанията досега в Русе се забелязва засилен интерес към новата антиковид ваксина, поясниха от РЗИ. Само в понеделник има имунизирани 95 души.

Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения. В Русе това са: РЗИ-Русе, ул. „Байкал“ №12, в понеделник, сряда и петък от 09:30 ч. до 15:00 часа, а вторник и четвъртък – от 08:30 ч. до 11 часа и от 14 ч. до 16 часа. В МЦ 1 на ул. „Борисова“ №26 в понеделник и четвъртък от 10:30 ч. до 14:30 часа. В Белодробната болница на ул. „Алея Лилия“ №1 всеки ден от понеделник до петък от 07:30 ч. до 17 часа. В МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла на ул. „Васил Левски“ №62 ваксинации ще се поставят от 14 ч. до 16 часа всеки ден от понеделник до петък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    пънчи
    Кат стана пак кмет ще ликвидирам КОВИД -а, също както въздуха опраих !
  • 6
    12
    Иван
    Дааа,номер 1,така е, това са американските боклуци ,долна измет американска,да вземат всички емигранти в Америка,сьс самолети и айде,не ги иска е в Европа,африканските и арабските пустинни маймуни!
  • -2
    11
    Ивета
    До 8 Ти, защо си мислиш, че в Русия не ги подгряват. Отвори руския ТАСС и им лъщят задниците
  • 4
    10
    Ъхъ
    Доооооооооооообре, ще му кажа.
  • 6
    9
    до 7
    А ти с какво и в какво превъзхождаш коментиращите тук? :)) Прочие, освен този Крюгер , който прекалено често споменаваш, нещо друго чел ли си в Уикипедия?:) "Дънинг казва за това явление: „Ако си некомпетентен, не можеш да знаеш, че си некомпетентен... Уменията, нужни да определиш верния отговор, са същите умения, които ти трябват, за да разпознаеш какво е верен отговор“
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари