Фалитите в Германия може да се увеличат с 30% тази година

1
През 2023 година в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 000 фирми
През 2023 година в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 000 фирми

През 2023 година в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 000 фирми

Броят на корпоративните фалити в Германия силно се е увеличил през 2023 г., но това може да е само началото, предупреждава германският в. "Ханделсблат".

Експерти очакват случаите на несъстоятелност на компании да се увеличат с над 30 процента през новата година, сочи анализ, изготвен по поръчка на изданието от консултантската компания "Фалкенщег" (Falkensteg).

През 2023 г. в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 000 фирми, което е увеличение с 26 процента спрямо предходната година. Все по-често засегнати от тенденцията са компании с оборот от над 10 милиона евро, оценяват експертите.

С тези данни Германия се нарежда над средното световно ниво за корпоративни фалити, според кредитния застраховател "Алианц трейд" (Allianz Trade).

Тенденцията не се дължи единствено на "отложения ефект" от периода на пандемията.

"През 2024 г. може да се сблъскаме с увеличаване на фалитите с над 30 процента", предупреждава Йонас Екхарт, партньор във "Фалкенщег".

Тази прогноза е значително по-песимистична от изготвяната от други експерти, като според "Алианц трейд" може да се очаква увеличаване на фалитите с "едва" 10 процента.

"Истинският ефект от множеството кризи през 2023 г. ще се отрази на броя на случаите на несъстоятелност едва през новата година", посочва Екхарт. Неблагоприятната тенденция остава насочена основно към секторите на търговията, модата и здравеопазването, както и към недвижимите имоти и строителството. По-тежка ситуация обаче може да се очертае също така в ресторантьорството, производството на машини и промишлено оборудване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Скорпион
    Радвам се за тях
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари