„Евростат“: Българската минимална заплата е най-ниската в ЕС

0
Реалната стойност на възнагражденията зависи и от цените в дадената държава
Реалната стойност на възнагражденията зависи и от цените в дадената държава

От 1 януари 2022 г. в 21 от 27-те държави членки на ЕС има национална минимална заплата, като такава няма единствено в Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция

Въз основа на нивата на минималната работна заплата в евро тези 21 държави членки могат да бъдат разделени на три основни групи, показват данни на Евростат, цитирани от БНР.

Месечни минимални заплати (преди да бъдат приспаднати всички данъци и осигурителни вноски) под 1 000 евро има в в 13 страни от ЕС, а в 6 те са над 1 500 евро.

През януари тази година 13 държави членки, разположени в източната и южната част на ЕС, имаха минимални заплати под 1 000 евро на месец.

Най-ниска е тя в България (332 евро), следвана от Латвия (500 евро), Румъния (€ 515), Унгария (€ 542), Хърватия (€ 624), Словакия (€ 646), Чехия (€ 652), Естония (€ 654), Полша (€ 655), Литва (€ 730), Гърция (€ 774), Малта (€ 792) и Португалия (€ 823).

В Словения (1074 евро) и Испания (1126 евро) минималните заплати варират малко над 1 000 евро на месец, докато в останалите шест държави членки минималната заплата е над € 1500 на месец: Франция (€ 1603), Германия (€ 1621), Белгия (€ 1658), Нидерландия (€ 1725), Ирландия (€ 1775) и Люксембург (€ 2257).

За сравнение, федералната минимална заплата в Съединените щати е 1110 евро през януари 2022 г.

Вижда се, че най-ниската минимална заплата, която е в България, е близо 7 пъти по-ниска от най-високата, която е в Люксембург. Въпреки това, различията са значително по-малки, след като се вземат предвид разликите в ценовите нива.

Минимална заплата в страните членки на ЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    мнение
    Статията не е коректна защото няма истински сравнения и показатели, а само по размер на минималните. Така остава гадното чуствство че сме държава "втора ръка"
  • 1
    1
    Иван - русенец
    Сравненията на мин. заплати НE E правилно. Може би трябва да се сравнят със Средната заплата по държави, с покупателна възможност, цени, може би и с други фактори. Както и при какви условия и ограничения и изисквания се давата мин. заплата в другите държави от Европа. Иначе излиза, че 90 % от българите получават по-малко от най-високата максимална заплата в Люксембург. Като цяло статията и информацията не е коректна и е неправилна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари