Евростат: България е първенец по ръст на работещите лица в ЕС

0
Класацията е на база първото тримесечие на годината
Класацията е на база първото тримесечие на годината

Класацията е на база първото тримесечие на годината

Тези, които са били заети през първото тримесечие на 2023 г., са били 75,3 на сто от трудоспособното население (лица на възраст от 20 до 64 години) в Европейския съюз. Това представлява увеличение с 0,5 процентни пункта спрямо последните три месеца на 2022 г., сочат публикуваните днес най-нови данни на европейската статистическа агенция Евростат, предаде БТА.

България е страната от ЕС, в която е отчетено най-голямо увеличение на заетите лица през посочения период - с +2,8 процентни пункта, следвана от Хърватия (+2 процентни пункта) и Кипър (+1,1 процентни пункта).

Докато трудовата заетост се увеличава в 19 страни от Евросъюза, тя остава без промяна в Латвия и Финландия. В 5 държави от ЕС броят на заетите лица намалява през първите три месеца на годината спрямо предходното тримесечие. Най-значителен спад е отчетен в Словения (-1,6 процентни пункта), Литва (-1 процентен пункт) и Малта (-0,3 процентни пункта).

Броят на регистрираните трудоспособни жители на страните от ЕС, които не са открили желаната от тях работа, достига през първото тримесечие 11,3 на сто от всички лица, на възраст от 20 до 64 години. Повечето от тях са безработни, отбелязва Евростат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари