Европейският парламент иска скъсване на споразумението с Русия

0
Ще си сътрудничат само по теми, които са от "взаимен интерес"
Ще си сътрудничат само по теми, които са от "взаимен интерес"

Европейският парламент предлага да бъде преустановено действието на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия и да се премине към обем на сътрудничество "само по теми, които са от "взаимен интерес", като същевременно признава, че" Русия ще остане един от ключовите партньори на ЕС в обозримо бъдеще ".

Това се посочва в доклада на Европейския парламент за отношенията с Русия, публикуван в петък, който ще бъде гласуван през март 2019 г., предава TACC, цитирана от Агенция Фокус .

"Отношенията между Русия и ЕС трябва да бъдат преформулирани и трябва да продължат само в области, които са необходими и от взаимен интерес, за да се гарантира сигурността и мирният европейски ред", се казва в документа. В същото време той изброява всички обвинения, които до този момент са известни срещу Русия.

В същия документ Европейският парламент признава, че "Русия и ЕС ще останат ключови партньори в обозримото бъдеще, но проектът „Северен Поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руския газ и застрашава единния енергиен пазар на ЕС".

През 1998 г. беше подписано Споразумението за партньорство и сътрудничество, припомня агенцията. През 2007 г. започнаха преговори за ново споразумение, тъй като дори и тогава икономическите отношения между Русия и Европейския съюз, според руския постоянен представител на ЕС Владимир Чижов, "отдавна са изпреварили този документ". Преговорите по това споразумение бяха прекъсвани четири пъти по инициатива на Европейския съюз: през 2008 г. в резултат на кризата с Русия, забраняваща доставките на замърсено полско месо на своя пазар, след операцията на Русия срещу Грузия, шест месеца по-късно, след размразяването, те всъщност спряха преди присъединяването на Русия към СТО и последният път, когато бяха прекратени от ЕС през 2014 г. след присъединяването на Крим към Русия. По този начин настоящото споразумение за партньорство и сътрудничество е действало в продължение на 20 години и въпреки кризата обемът на търговията между Русия и ЕС започва да расте отново след спада в периода 2014-2015 г. от 2016 г.

Освен това Европейският парламент предложи Европейската комисия да обмисли изграждането на финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации в Русия.

"Европейският парламент настоява Европейската комисия да предвиди по-амбициозно финансиране за гражданското общество в Русия чрез съществуващите финансови инструменти на ЕС в областта на външната политика", се посочва в документа. "Европейският парламент подчертава необходимостта от продължителна финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации. Тази призив бе направен по време на интензивна дискусия в институциите на ЕС и между страните на Общността относно параметрите на следващия седемгодишен бюджетен план на ЕС за периода 2021-2027 г., в който бюджетните приходи значително ще намалеят, особено в резултат на излизането от Обединеното кралство.

Европейският парламент призовава също така за всестранно разширяване на контактите между хората, по-специално чрез активното използване на програмата на ЕС за обмен на студенти "Еразмус Мундус", като подчерта, че ЕС може да предложи на Русия най-широките възможности "за студентска мобилност" сред останалите си партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари