Европейския съюз ни дава 417 милиона лева за подобряване на градската среда

0
Общини, частни компании и инвеститори могат да се възползват от финансирането
Общини, частни компании и инвеститори могат да се възползват от финансирането Видео: БНТ

За над 417 милиона лева, осигурени от Европейския съюз, ще могат да кандидатстват от септември общини, частни компании и инвеститори.

Това съобщиха от държавния Фонд на фондовете, който управлява близо милиард и 200 милиона лева под формата на финансови инструменти, подкрепени от евросредства. Парите основно са за подобряване на градската среда и за стартиращи компании. Сумите ще се получават през четирима посредници, избрани от фонда, информира БНТ.

Фондът за градско развитие е на обща стойност 353 млн. лева. Той е обособен в три региона - София, Северна България и Южна България. Част от инвестициите, освен за подобряване на градската среда, задължително ще са насочени за подкрепа на културното наследство и туризма.

Светослава Георгиева, изп. директор на Фонд на фондовете: Ресурсът има за цел да подкрепи широк кръг от крайни получатели - спонсори и изпълняващи такива проекти като например общини, общински дружества, както и частни компании, които развиват проекти за градски площи.

Те ще могат да кандидатстват през две обединения - "Фонд за устойчиви градове" и "Регионален фонд за градско развитие". Във всяко обединение участва една банка. Кандидатите могат да се борят за заеми до 20 млн. лева със срок на връщане до 20 години с гратисен период от две години и с по-ниски от пазарните лихви.

Вторият фонд за нови фирми е на обща стойност 64,7 млн. лева. Той също ще се управляват от двама посредници.

Светослава Георгиева, изп. директор на Фонд на фондовете: Освен финансирането, бъдещите финансови посредници ще трябва да предоставят и стратегическа подкрепа, менторство на компаниите, в които инвестират.

Договорите с избраните посредници ще бъдат сключени през септември. Парите и по двете пера ще са на разположение до края на годината. Контрол върху тяхната дейност ще извършва Фонда на фондовете.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари