ЕС планира края на зависимостта си от руския петрол и газ

1
Мащабният план е на стойност 300 милиарда евро
Мащабният план е на стойност 300 милиарда евро Снимка: AFP / Getty Images

Мащабният план е на стойност 300 милиарда евро

Европейският съюз възнамерява да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции до 2030 г., за да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Инвестициите ще включват 10 млрд. евро за газова инфраструктура, 2 млрд. евро за петролна инфраструктура, а останалата част от средства ще бъдат мобилизирани за чиста енергия.

Брюксел също така предлага по-високи правно обвързващи цели на ЕС за възобновяема енергия и енергийна спестовност до 2030 г., уточни Фон дер Лайен.

"Планът за постигане на енергийна независимост на ЕС RePowerEU ще ни помогне да спестим повече енергия, за да ускорим постепенното премахване на изкопаемите горива и, най-важното, да започнем инвестиции в нов мащаб", каза председателят на ЕК, цитирана от БНР.

И добави, че това ще бъде скоростното зареждане на Европейската зелена сделка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    до 6
    От американското ги имам. Хайде ти да ми кажеш твоите данни какви са, а?:))
  • -3
    6
    112
    А бе ''5'',тия данни за урана и циркония от руското посолство ли ги имаш ! Ей това твоето ,наистина е руско тролене и чиста степен неграмотност ! Дано са те блокирали вече ,стига си ревал за ТКЗС то !
  • 3
    5
    до 4
    Добра идея, ама уран от къде, че 80 % от него се произвежда в Русия. А цирконий от къде? Защото той път 100% е руски. Няма ли да ни е по-лесно тая фон дер Лайнен да я пратим на майната си?
  • -3
    4
    Гошо куче лошо
    Ей туй е приказка. Аз викам АЕЦ във всеки град и всичко на ток. Дори и доменните пещи.
  • 2
    3
    до 2
    Умните не ги мисли, мисли себе си и такива като теб, че говедарите както са ви яхнали...:))) А иначе да дадеш някакви доводи срещу моите думи? Че нещо е поевтиняло в ЕС или поне инфлацията вече не е двуцифрено число? :)) Не се напъвай, поздрави на Байдън!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари