Европа направи нова стъпка към забраната на ДВГ

0
Комисията по околна среда в европарламента гласува „за“, но поиска подкрепа за прехода
Комисията по околна среда в европарламента гласува „за“, но поиска подкрепа за прехода Снимка: iStock

Комисията по околна среда в европарламента гласува „за“, но поиска подкрепа за прехода

Предложението на Европейската комисия за забрана на продажбите на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. и преминаването към превозни средства с нулеви вредни емисии остава в сила. Това реши комисията по околна среда на Европейския парламент, където бяха гласувани някои изменения в пакета за климатична реформа Fit for 55, преди той да бъде внесен за обсъждане в пленарна зала на 7 и 8 юни, информира Automedia.bg.

Процесът на одобрение все още ще бъде дълъг, като предстои обсъждане от Съвета по околна среда на 28 юни, след което ще се водят преговори между Европейския парламент и държавите-членски на ЕС. Последното гласуване обаче е сигнал, че нещата постепенно вървят в посока на забрана на ДВГ през 2035 г., но не се ограничават само с това.

Евродепутатите от комисията по околна среда искат производителите на автомобили да намалят вредните емисии СО2 спрямо 2021 г. с 20% през 2025 г. и с 55% през 2030 г. При микробусите стойностите са намаление с 15% през 2025 г. и с 50% спрямо 2030 г., като и за този вид транспорт ще важи пълна забрана за ДВГ след 13 години.

От комисията подчертаха, че преходът към електромобили ще се нуждае от подкрепа. Затова и бе поискано Европейската комисия да наблюдава въздействието върху потребителите и заетостта, а също така и да се осигури финансирането, което е необходимо на автомобилния сектор, за да може той да запази нивата си на заетост и при новите условия.

Според някои екоактивисти обаче, всички тези мерки не са достатъчни, тъй като трябва да бъдат още по-строги. Неправителствената организация Transport & Environment настоява за одобрение на междинна цел за ново намаляване на СО2 през 2027 г. и по-ниски стойности в края на десетилетието.

Бумът на електрическите превозни средства ще отслабне през следващите 10 години, ако европейският законодател не се намеси с временна цел до 2027 г. и по-амбициозна цел до 2030 г. Без тях Европа може да не продаде достатъчно автомобили с нулеви емисии, за да постигне целите си през 2030 г.", коментира един от шефовете на организацията Алекс Кейнс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Откога чакам!
    Аз си оплетох кошницата да внасям колелета и велорикши от Индия. Още от утре искам да се забранят колите с ДВГ! Купил съм и правата за излъчването на "семейство Флинтстоун" като реклама за моите търкалета. Къв ток - той не само е скъп, ами и дефицитен ще стане. Вие му мислете.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари