ЕП официално забрани продажбите на дизелови и бензинови автомобили до 2035 година

0
Новото законодателство набелязва пътя към нулеви емисии на CO2 от нови леки пътнически автомобили
Новото законодателство набелязва пътя към нулеви емисии на CO2 от нови леки пътнически автомобили

Новото законодателство набелязва пътя към нулеви емисии на CO2 от нови леки пътнически автомобили

Европейският парламент гласува за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, които отделят въглеродни емисии, до 2035 г.

С 340 гласа „за“, 279 гласа „против“ и 21 гласа „въздържал се“ евродепутатите одобриха постигнатото споразумение със Съвета относно преразгледаните стандарти за емисиите на CO2 от нови автомобили и микробуси в съответствие с по-големите амбиции на ЕС в областта на климата.

Европейският парламент одобри новите цели за намаляване на емисиите на CO2 от нови леки пътнически автомобили и леки търговски превозни средства в рамките на пакета „Подготвени за цел 55“, се разбира от прессъобщение на Европарламента, предава БГНЕС.

Държавите членки на ЕС вече одобриха законодателството и сега ще го приемат официално, въпреки опозицията на консервативните членове на ЕП, най-голямата група в парламента, предаде АФП.

Новото законодателство набелязва пътя към нулеви емисии на CO2 от нови леки пътнически автомобили и леки търговски превозни средства през 2035 г. Междинните цели за намаляване на емисиите за 2030 г. са определени на 55% за леките автомобили и 50% за микробусите.

Една от ключовите мерки, предвидени в регламента, позволява на производителите с малки производствени обеми за една календарна година (1000 до 10 000 нови автомобила или 1000 до 22 000 нови микробуса) да могат да получат дерогация до края на 2035 г.

На всеки две години, считано от края на 2025 г., Комисията ще публикува доклад за оценка на напредъка към пътна мобилност с нулеви емисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    ...
    Тия от ЕС са напълно изперкали. Да слагат бензиновите двигатели наедно с дизелите. Гонят вятъра тия. CO₂ щели да намаляват. Още малко ще ни забранят да дишаме. А за токсичните азотни окиси някой нещо да каже. 20 години намаляват въглеродния двуокис за сметка на азотните окиси. Така се напълни ЕС с нафтови печки и изтровиха народа. Изроди.
  • 0
    1
    А-ха!
    Ще стане, ама на куково лято! Скоро тия от ЕК ще висят по стълбовете – бити, драни и ебани!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари