Ева Данаилова спечели конкурса за млад театрален режисьор

1
Победителката ще може да реализира своята идея в цялостен спектакъл на сцената на Русенския театър
Победителката ще може да реализира своята идея в цялостен спектакъл на сцената на Русенския театър Снимка: Драматичен театър Русе

Победителката ще може да реализира своята идея в цялостен спектакъл на сцената на Русенския театър

Ева Данаилова е големият победител в Националния конкурс за млад театрален режисьорСлави Шкаров“ 2023 г. Нейната авторска интерпретация „Емоции от първа необходимост“ по “Страх и мизерия на Третия Райх” от Бертолд Брехт бе категоричният избор на журито и спечели вота на публиката и актьорите. В представения от нея откъс участваха: Кристиана Ценкова, Ивайло Драганов, Ростислав Панков, Дона Вълова, Крум Берков, Любомир Кънев и Надя Банчева. Режисьорското решение беше миниатюрите от пиесата на Брехт да бъдат комбинирани с текстове от самите актьори.

Ева Данаилова бе удостоена с Плакет „Слави Шкаров“ и Награда на публиката, връчени ѝ от директора на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе Боян Иванов. Голямата награда за победителя е възможността да развие и реализира своята идея в цялостен спектакъл през следващия театрален сезон на сцената на Русенския театър.

Финалистите в конкурса представиха 3 коренно различни откъса, което бе и основната идея при предварителния подбор на селекционера Пламен Харманджиев. Режисьорът Ана Батева показа фрагмент от пиесата „Празен град“ от Деян Дуковски, а Кристина Беломорска въведе зрителите в „сайт-спесифик черна комедия“ с текста на Матей Вишняк „Различен театър или Човекът като кошче за боклук“. Двете млади надежди на българската театрална режисура бяха поощрени от журито да реализират идеите си и удостоени с Грамоти за участие в единствения в страната конкурс за млад театрален режисьор.

На церемонията бе връчена и Наградата на Фондация „Косьо Станев“, с която бе удостоена младата актриса от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе Катерина Борисова.

Националния конкурс за млад театрален режисьорСлави Шкаров“ 2023 г. се реализира с подкрепата на Община Русе по Програма „Култура“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари