Ето с какво да заместите "бялата смърт" - захарта

0
Захарта е един от основните причинители на хронични възпаления в тялото
Захарта е един от основните причинители на хронични възпаления в тялото

Захарта е един от основните причинители на хронични възпаления в тялото

Тя има пристрастяващ ефект, а много често неусетно преминаваме границата на допустимото количество захар в ежедневното си хранене, без да го осъзнаваме. Консумацията на захар се свързва с наднормено тегло, високи нива на кръвна захар, хронични възпаления в тъканите, които в дългосрочен план могат да доведат до сърдечносъдови заболявания, автоимунни състояния, кожни проблеми, енергиен дисбаланс, метаболитни смущения, пише За Жената

Кои са най-популярните заместители на захарта?

Стевия

Стевията се добива от растението със същото име. Нейният гликемичен индекс е 0, както и не съдържа фруктоза. Тя е няколко пъти по-сладка от захарта, което налага употребата ѝ в значително по-малки количества. Стевията може да се използва вместо трапезната захар и в течна форма, като добавка към храни и напитки.

Кленов сироп

Кленовият сироп е естествен подсладител и заместител на захарта, който освен това е богат на много здравословни хранителни вещества, антиоксиданти, витамини и минерали. Колкото по-тъмен е кленовият сироп, толкова по-наситен е с антиоксиданти. Кленовият сироп обаче е със средно висок гликемичен индекс 54, което го прави непрепоръчителен за консумация от хора, страдащи от диабет или други метаболитни проблеми.

Кокосова захар

Кокосовата захар съдържа желязо, цинк, калций и калий. Тя е с по-нисък гликемичен индекс от захарта, което я прави допустим заместител. Съдържа инулин, който забавя усвояването на глюкозата. Разработва се на растителна основа, базирана на специална обработка на кокосовата палма.

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол, който не се усвоява от организма, а се изхвърля като отпаден продукт. Той не съдържа почти никакви калории. В големи количества обаче може да предизвика храносмилателни проблеми, като повечето захарни алкохоли, заместващи захарта.

Еритритол

Еритритолът също е вид захарен алкохол, който не съдържа почти никакви калории и е с гликемичен индекс 0. Има вкус, който се доближава най-много до този на трапезната захар. Предлага се под формата на фини кристали, което го прави много удобен за използване вместо захарта за десерти, сладкиши и печива, тъй като съотношението му спрямо количеството захар в рецептите е почти 1:1.

Сукралоза

Сукралозата е почти 600 пъти по-сладка от захарта. Използва се често в хранителната промишленост, предимно в преработени храни и напитки, безалкохолни, сокове, сиропи, сосове, бонбони, десерти, печива, консервирани плодове. Въпреки нулевия си гликемичен индекс, сукралозата се свързва с трупане на телесни мазнини при редовна консумация в дългосрочен план.

Аспартам

Аспартамът е нискокалоричен заместител на захарта. Около 200 пъти по-сладък е от нея. Среща се в подсладено кисело мляко, напитки, готови десерти, кремове и пудинги, замразени десерти, дъвки. В умерени количества се счита за безопасен и е допустим в хранителната промишленост.

Мед

В зависимост от степента си на рафиниране медът варира от суров до пречистен в различни степени. Суровият мед има най-нисък гликемичен индекс и най-богато наличие на витамини и минерали. Колкото по-рафиниран е, толкова по-висок става индексът му. При всички положения медът е много калоричен и съдържа голямо количество естествени захари, които предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Ето защо с консумацията му трябва да се внимава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари