Етиопският премиер получи Нобеловата награда за мир

0
Абий Ахмед е удостоен с отличието за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и за решаващата си инициатива за уреждане на граничния конфликт между Етиопия и съседна Еритрея
Абий Ахмед е удостоен с отличието за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и за решаващата си инициатива за уреждане на граничния конфликт между Етиопия и съседна Еритрея Снимка: ЕПА

Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на премиера на Етиопия Аби Ахмед. 

Това обяви току що в Осло Нобеловият комитет.

Премиерът на Етиопия Аби Ахмед сключи мирно споразумение с Еритрея.

Нобеловата награда за мир е връчена за усилията му да разреши конфликта на страната си с „горчивия си враг Еритрея“, съобщи Нобеловият комитет.

Аби беше отличен “за усилията си в постигане на мир и международно сътрудничество и по-специално за решителната си инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея”, заяви журито.

На 9 юли африканските съседи Еритрея и Етиопия обявяват края на войната помежду си от две десетилетия. Развихрилият се мирен процес отваря отново посолства и граници, възстановя телекомуникационни връзки и полети и възобновява търговски връзки.

Всичко се случва след като новият премиер на Етиопия Аби Ахмед обявява през юни, че правителството му оттегля претенциите си към спорната гранична територия.

Споразумението също така възстановява дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените нации отменя санкциите срещу Еритрея на 14 ноември. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари