Есенната сеитба на пшеницата в Русенско закъснява

0
Сушата затруднява голяма част от земеделските стопани да обработват земите си
Сушата затруднява голяма част от земеделските стопани да обработват земите си Видео: БНТ

Над 30% от пшеницата в Русенска област все още не е засята.

Причината е сушата, започнала от началото на юли, която затруднява голяма част от земеделските стопани да обработват земите си. Много от тях вече са отложили сеитбата за пролетта. Според зърнопроизводителите, закъснението ще доведе до по- слаба реколта и по-високи цени на зърното, предава БНТ.

Иван Караиванов обработва над 15 000 декара земя в землището на село Кривня. Заради сушата обаче машините не могат да влязат в нивите.

Иван Караиванов - земеделски производител: Имаме притеснения огромни, защото не може нито да орем, не можем да сеем, трудно се обработва. Не могат машините да направят това, което ние очакваме от тях. Чупят се машините. Пшеницата искаше до 10-ти октомври да приключим със сеитбата. А зимата идва, времето върви.

Необичайното топло време през октомври провокира и появата на вредители и болести по есенниците. Това принуждава производителите допълнително да пръскат с препарати посевите.

Иван Караиванов - земеделски производител: Това повишава себестойността на бъдещата продукция, която ние очакваме да получим.

Според Иван Караиванов, тревожно е положението и с рапицата. Въпреки че е засята в срок, заради липсата на влага в почвата тя не е успяла да покълне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари