В Русенско има най-висок добив на пшеница и ечемик

0
Реколтата от двете култури е средно 500 кг на декар
Реколтата от двете култури е средно 500 кг на декар Видео: БНТ Русе

Високи добиви от пшеница и ечемик отчитат зърнопроизводителите от Русенско.

Реколтата от двете култури е средно 500 кг на декар, което нарежда региона на челно място по производителност в страната, съобщава БНТ Русе.

Въпреки силните бури и градушки, паднали в региона през юли, пшеницата и ечемика са с добро качество, твърдят производителите. Казват, че са изгубили надежда да бъдат обезщетени за унищожените от природната стихия декари.

Иван Караиванов - заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите
„Тези земеделски стопани, които пострадаха от природните бедствия, трудно биха били овъзмездени. Защото са огромни вложенията, които са направени за отглеждането на декар пшеница. А онова, което биха получили като подпомагане, няма да покрие тези разходи.”

Оказва се, че по-ниската борсова цена на ечемика през последните години, води до рязко намаляване на отглежданите площи със зърнената култура.

Иван Караиванов - заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите
„Тази година световен лидер в износа на зърно е Русия. Тя надмина САЩ и ЕС по предлагана продукция на зърно за външния пазар. Всичко това повлия и на цената на пшеницата, и на цената на ечемика. Ечемикът през последните години вече упорито се заменя с други посеви. Не бих сгрешил ако кажа, че площите с ечемик са за сметка на площите с грах.”

Освен пшеницата и ечемика, зърнопроизводителите вече са прибрали и граха и рапицата. Предстои жътвата на слънчогледа и царевицата. Прогнозите за добивите от тези култури също са оптимистични - съответно 300 и 800 кг от декар.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари