ЕС одобри свой аналог на закона „Магнитски”

0
Това ще позволи на Брюксел да налага санкции на отделни лица и държавни органи, нарушаващи правата на човека
Това ще позволи на Брюксел да налага санкции на отделни лица и държавни органи, нарушаващи правата на човека Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това ще позволи на Брюксел да налага санкции на отделни лица и държавни органи, нарушаващи правата на човека

Съветът на външните министри на ЕС прие решение и регламент, с които се създава глобален санкционен режим при нарушения на правата на човека, съобщи БНР.

За първи път Евросъюзът ще разполага с рамка, която ще му позволи да насочва санкции срещу отделни лица, образувания и органи, в т.ч. държавни и неправителствени, които са отговорни или замесени в сериозни нарушения на правата на човека по света, независимо къде са извършени.

Мерките ще се изразяват в забрана за пътуване за отделни лица и замразяване на активи. Наблюдатели определят механизма като европейски еквивалент на американския закон "Магнитски".

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви: „Това е регламент на Съвета и той ще има последната дума, тъй като санкциите са в неговата област. Накрая ще имаме нещо, което ще ни помогне да се изправим срещу злоупотребата с човешките права в цял свят, а не само при отделни случаи. Смятам, че това е важна стъпка.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения, сред които са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари