Божков: ЕС обсъжда приемането на закона "Магнитски", Гешев се готви да плаща

3
Очаква се европейският закон „Магнитски“ да бъде приет до месец
Очаква се европейският закон „Магнитски“ да бъде приет до месец

"ЕС обсъжда приемането на закона "Магнитски". Иван Гешев изчезна. Готви се да плаща." 

Това написа в Туитър бизнесменът Васил Божков

В началото на ноември стана известно, че върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел изрази надежда европейският законМагнитски“ да бъде приет до месец, припомня Евроком. В своя блог той написа, че това ще бъде подходящ начин за отбелязване на 10 декември – Международния ден на човешките права.

Европейският закон е еквивалент на американския глобален законМагнитски“ на името на руския адвокат. Сергей Магнитски, който уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара,  бе арестуван и почина в затвора през 2009 г. при неизяснени обстоятелства.

Миналия месец Европейската комисия и върховният представител представиха на Съвета съвместно предложение за регламент за санкции заради сериозни нарушения и злоупотреби с правата на човека по света, което включва замразяване на активи и забрани за пътуване. Борел уточнява, че докато американският закон предвижда наказания за нарушени човешки права и корупция, неговият европейски еквивалент предполага санкции само за първото престъпление.

Подготовката на европейския законМагнитски“ започна след Съвет „Външни работи“ през декември миналата година, припомня Борел. За приемането му е необходимо единодушие от всички страни-членки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари