ЕС обмисля забрана на продукти от тефлон

1
Европейски регулаторен орган иска да забрани "вечните" синтетични химикали, сред които са и хранителните опаковки и текстил
Европейски регулаторен орган иска да забрани "вечните" синтетични химикали, сред които са и хранителните опаковки и текстил

Европейски регулаторен орган иска да забрани "вечните" синтетични химикали, сред които са и хранителните опаковки и текстил

Европейската агенция по химикали (ЕСНА) публикува днес предложението на пет европейски страни за забрана в ЕС на така наречените "вечни" замърсители - пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS), което ще разгледа преди да отправи препоръка към Брюксел и 27-те страни членки за прилагането му след 2026 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Германските, датските, нидерландските, норвежките и шведските здравни власти са депозирали в средата на януари пред регулатора на ЕС проект за "ограничаване" на тези субстанции, подкрепен и от други страни членки като, например, Франция.

Това предложение цели да забрани производството, употребата, вноса и пускането на пазара на около 10 000 компонента, принадлежащи към групата на пер- и полифлуороалкилираните вещества, както в ЕС, така и в Европейското икономическо пространство.

Тази група синтетични химикали обхваща над 4700 молекули, за някои от които се смята, че имат пагубно влияние върху здравето. Те дължат наименованието си на много дългия си жизнен цикъл.

Пер- и полифлуороалкилираните вещества имат незалепващи, водоустойчиви и топлоустойчиви свойства и присъстват в много промишлени области и предмети от всекидневието: продукти от тефлон, хранителни опаковки, аеронавтика, текстил.

Авторите на проекта смятат, че поне 4,4 милиона тона пер- и полифлуороалкилираните вещества ще бъдат емитирани в околната среда в рамките на следващите 30 години, ако не бъдат взети мерки.

"Това би била една от най-големите забрани на химически вещества, налагани някога в Европа. Тя ще намали в дългосрочен план количествата на синтетичните химикали в околната среда и ще направи продуктите и процеса на производство по-сигурни", обявиха петте страни в обща декларация.

На практика предложението предвижда компаниите да разполагат със срок от година и половина до максимум 12 години, за да премахнат пер- и полифлуороалкилираните вещества, в зависимост от употребата им и наличието на алтернативни субстанции.

Предвидени са изключения в отделни сектори. "В много случаи все още няма алтернатива, а в някои случаи може би никога няма да има", подчертават петте страни.

Предложението взема предвид трудностите в някои сектори (продукти за растителна защита, биоциди, лекарства), в които правилата "трябва да бъдат разгледани по-точно, за да се определи в каква степен пер- и полифлуороалкилираните вещества могат да бъдат забранени за тези специфични приложения".

Европейската агенция по химикали ще проведе двуседмични консултации върху това предложение, което ще бъде разгледано от научните комисии на регулатора, за да се даде оценка на влиянието им върху околната среда, но и за икономическото, и социалното им въздействие.

Впоследствие агенцията ще представи препоръка на ЕК, за да разработи законодателство, което трябва да бъде одобрено от 27-те страни членки на ЕС. Те ще могат да се произнесат по отношение на новото законодателство през цялата 2025 г. и то евентуално да влезе в сила след 2026 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ЕС
    Може да си ядът боклуците там в кирливите умрели държави и мое ако искаш да ми забранят да дойдат да ми ядът лайната
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари