ЕС: НПО-тата са причина за повишената миграция

0
Министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС приравняват неправителствените организации с Русия и Беларус
Министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС приравняват неправителствените организации с Русия и Беларус Снимка: ЕП / архив

Министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС приравняват неправителствените организации с Русия и Беларус

Министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС се съгласиха да класифицират „недържавните участници“ като неправителствените организации наравно с Русия и Беларус в причиняването на повишени нива на миграция, докато съгласуваха позицията си за нов закон за управление на кризи.

Договореният от министрите в сряда (4 октомври) текст относно Регламента за управление на кризи идентифицира „недържавни участници“ и трети държави като Русия и Беларус като потенциални причини за процеса, известен като „инструментализация“, модел, при който държавите извън ЕС насърчават и улесняват миграцията с цел „дестабилизиране на Съюза и държавите-членки“, гласи текстът, цитиран от EURACTIV.

Само Унгария и Полша са гласували против текста, който беше приет в сряда (4 октомври), докато Чехия, Словакия и Австрия са се въздържали, научи Euractiv от дипломатически източник.

Регламентът за управление на кризи е едно от ключовите досиета на Пакта за миграция и убежище и има за цел да се справи със ситуации, когато голям брой хора пристигат на границата на ЕС за кратък период от време .

Миналата седмица „инструментализацията“ беше добавена от министрите в Регламента за управление на кризи към списъка със случаи на „кризи“, заедно със ситуации на „масово навлизане“ и последващи масови движения на хора, провокирани от събития като война, климат или хуманитарни извънредни ситуации .

Инструментализацията описва случаи, при които държави извън ЕС, като Русия и Беларус, насърчават и улесняват пристигането на голям брой хора на границите на ЕС за кратък период от време. Тази тактика бе използвана през 2022 г. от Беларус и Мароко.

На 28 септември италианското правителство блокира преговорите, изисквайки неправителствените организации също да бъдат включени като фактор в „инструментализацията“, което се отнася за неправителствени организации, провеждащи спасителни операции в Средиземно море.

Параграфът в крайна сметка не беше включен в приетия текст, но министрите също изтриха текст, който гласи, че „операциите за хуманитарна помощ съгласно европейските стандарти няма да се считат за инструментализация на мигранти, когато няма цел да се дестабилизира Съюзът или държава-членка“.

Освен това „недържавните“ участници са включени в определението за случаи на инструментализация.

„Когато трета държава или недържавен участник насърчава или улеснява движението на граждани на трети държави и лица без гражданство до външните граници или до държава членка с цел дестабилизиране на Съюза или държава членка, където подобни действия могат да поставят в риск основни функции на държава-членка, включително поддържането на закона и реда или защитата на нейната национална сигурност“, посочват в текста министрите от ЕС.

Трудни преговори

Пактът за миграцията и убежището се състои от десет законодателни предложения, които евродепутатите трябва да одобрят преди края на законодателния мандат. Според пътна карта, която институциите договориха миналата година, всички досиета трябва да бъдат одобрени преди средата на февруари 2024 г.

Европейският парламент прие преговорната си позиция по досието през април и настояваше министрите да пристъпят към гласуване на законодателството. Ако институциите не успеят да одобрят досиетата преди изборите за Европейски парламент следващия юни, ЕС ще се изправи пред втори неуспех за десетилетие да създаде рамка на ЕС за справяне с миграцията.

Министрите от ЕС искат да дадат на Съвета на министрите повече правомощия да решава дали дадена ситуация може да бъде наречена „криза“, как да я дефинира, какво представлява „справедлив“ подход към солидарността и какви дерогации трябва да бъдат одобрени, научи Euractiv.

Гласуването сред министрите на ЕС идва на фона на нарастващ политически натиск. На 20 септември Европейският парламент блокира преговорите по други ключови миграционни досиета – изменението на Еуродак и Регламента за проверка – докато министрите не финализират позицията си по регламента за управление на кризи.

Миграцията ще бъде един от основните въпроси за европейците преди изборите за Европейски парламент през юни следващата година.

Междуинституционалните преговори, известни като трилози, трябва да започнат между евродепутати и министри до седмици относно управлението на кризи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    НПО-тата казвате?
    Аз пък помня как фрау Меркел канеше черните рязани пишки да шибат младите немски кобилки и дъртите немски кранти, майките им! Вероятно и татковците им са си намазали дупетата с вазелин заради мюслитата! €врогейска им работа, педерастка!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари