Ердоган и Путин са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Украйна

1
Ердоган е казал на руския президент, че Турция може да изиграе посредническа роля по отношение на Запорожката АЕЦ
Ердоган е казал на руския президент, че Турция може да изиграе посредническа роля по отношение на Запорожката АЕЦ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел в събота телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Анадолската агенция, съобщи, че Ердоган е изразил съболезнования по повод на кончината на бившия президент на СССР Михаил Горбачов и е отбелязал ролята му за най-новата история на Русия и на целия свят.

Двамата са се спрели на ситуацията на Украйна, като в съобщението се казва, че Ердоган е отбелязал конструктивната роля на Русия за организацията на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ.

Според кабинета на Ердоган той е казал на руския президент, че Турция може да изиграе посредническа роля по отношение на Запорожката АЕЦ, която е подложена на обстрел, за който Русия и Украйна взаимно се обвиняват, съобщи Ройтерс.

Ердоган и Путин са изразили решимостта си да продължат по план изграждането на АЕЦ Аккую в Турция.

Двамата президенти са се договорили да обсъдят темите в подробности в рамките на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество на 15-16 септември в Самарканд, Узбекистан.

Ердоган и Путин са разгледали и реализирането на сключеното в Истанбул през юли споразумение за износ на зърно от Украйна.

Те са обсъдили също така по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в контекста на постигнатите договорености по време на разговорите на най-високо равнище в Сочи на 5 август, пише БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари