Енергийният министър: На 1 юли ще е завършен интерконекторът между България и Гърция

1
"1,3 млрд лева са задълженията по инфраструктурата на "Балкански поток" в страната", заяви Александър Николов
"1,3 млрд лева са задълженията по инфраструктурата на "Балкански поток" в страната", заяви Александър Николов Снимка: БНТ, стоп кадър

"Не може какъвто и да е арест да решава каквито и да е проблеми. Арестът е функция от извършени действия и не е присъда"

Така енергийният министър Александър Николов коментира в "Панорама" по БНТ задържането на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

"Има разлика от "Балкански поток" като инфраструктура и търговски договор за количества доставка на природен газ. Към момента задълженията по тази инфраструктура, отворени на "Булгартрансгаз" към днешна дата за трасето са 1,3 млрд. лева. Погасяването ще отнеме поне 6 години", каза Николов.

"Добре е, че това трасе го има, в контекста на война", допълни министърът.

Той заяви, че на 1 януари не е имало война и котировките са изглеждали по друг начин, а динамиката на пазара е показвала, че цените се успокояват. "Март месец при стартирането на войната, при съобщаването на прогнозната цена, цените на природния газ са се увеличили няколко пъти. Сега има успокоение, съответно не следва да се очаква, че увеличението ще е с прогнозната иска цена (60% по-висока). Има обаче систематичен риск и повишаване на цената за цяла Европа, а не само за България."

Александър Николов каза още, че на 1 юли ще е завършен интерконекторът между България и Гърция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари