Енергийният министър: Очаква се един от реакторите ни да е с различно от руското ядрено гориво

0
Той добави и че е осигурено алтернативно ядрено гориво след въпрос дали Русия може да спре доставка на такова, както и на резервни части за планови ремонти на атомната ни централа
Той добави и че е осигурено алтернативно ядрено гориво след въпрос дали Русия може да спре доставка на такова, както и на резервни части за планови ремонти на атомната ни централа Снимка: bTV

"Очаква се един от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“  да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г."

Това обяви пред bTV енергийният министър в оставка Александър Николов.

Той добави и че е осигурено алтернативно ядрено гориво след въпрос дали Русия може да спре доставка на такова, както и на резервни части за планови ремонти на атомната ни централа.

Николов категорично заяви, че няма нужда от всяване на ненужни страхове и не пожела да уточни какво ще е ядреното гориво.

„В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика по ред причини най-вече търговски. Не искам да споменавам конкретно държави или конкретни доставчици, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик“, допълни той. 

Николов коментира и политическата криза, като заяви, че не се е колебал никога дали да е част от кабинета „Петков“.

Според него липсата на коалиционна култура е възможна причина за разпада, но положителното е, че това е урок и е „част от позитивната промяна, която се случва в България“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    darkaveng
    Ма като този николов идиот нема по света!
  • 2
    2
    русенец
    Вече пробвахме с касета на японската фирма Уестингхаус. Пробата беше неуспешна и създаде доста проблеми с реактора, най-вече с повишената радиоактивност на топлоносител първи контур. Имаше и проблем с водорода. Колегата 1 е прав, ще има бум!:) Иначе ми е любопитно откъде ще намерите касети при условие, че горивото за тях , а и циркония се правят в Русия. В Хамерика спират реактори поради липса на гориво...
  • 1
    1
    скептик
    Значи да очакваме след 2 години един голям БУУУМММ.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари