Енергиен експерт: Има достатъчно инструменти, които да не позволят цената на тока да се покачи рязко

0
На едро имаме цена на тока, определена от борсата, но трябва да бъде продавана на крайните снабдители на регулирана цена, обясни Ремина Алексиева
На едро имаме цена на тока, определена от борсата, но трябва да бъде продавана на крайните снабдители на регулирана цена, обясни Ремина Алексиева Видео: NOVA

На едро имаме цена на тока, определена от борсата, но трябва да бъде продавана на крайните снабдители на регулирана цена, обясни Ремина Алексиева

Фондът "Сигурност на електроенергийната система", на който се разчита да финансира прехода от регулиран към свободен пазар на ток за българските домакинства, е на дефицит. В момента недостигът в него е 1 млрд. лв., като за февруари фондът е изплатил само 75% от дължимите компенсации на НЕК и производителите на ток, предава NOVA.

Ремина Алексиева, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, заяви категорично, че има достатъчно инструменти, които да бъдат използвани, така че цената на тока да не се покачи рязко. „Вноските, в които има дефицит, са за различните видове снабдители на енергия и са в конкретен процент. Споменати са въглеродните квоти, една от причините фондът да има дефицити. Управлението му е свързано и с управлението на публичните финанси. Трябва да се установи откъде идва дефицитът. Погрешно е да се фокусираме обаче само върху този фонд, защото е само един от елементите за финансиране. Той беше създаден, за да компенсира големите търговци, а не уязвимите потребители и да играе буфер, за да бъде либерализацията възможно по-плавна. На едро имаме цена на тока, определена от борсата, но трябва да бъде продавана на крайните снабдители на регулирана цена", обясни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Галя от пасолството
    Наш иксперт е...по анални помпажи...
  • 3
    3
    daskal
    Гледам я без звук. Достатъчни са излъчването и жестовете ѝ. Абсолютен експерт! Само не се сещам в каква област.
  • 6
    2
    ВанкаСтанка
    Ще ви показват всякакви измамници и лъжци по телевизията, да ви успокояват, за да могат да си прокарат мафиотските закони за ограбване на населението. Мафиотската бг-държава щяла да хрантути чуждите ЕРП-та с парите от българските данъкоплатци уж за да не се вдигнел тока. По-голямо извращение с тъпото заспало население едва ли има. Тъпото заспало население ще бъде ограбено от корумпираните крадливи политици за пореден път, по същия начин както го ограбиха през 96-та. Парите на населението ще бъдат откраднати през сметките за ток - толкоз е просто. През 96-та който си спомня този филм вече булгаристанците го играха и им изтръскаха джобовете. Явно тъпото население забравя бързо и наново ще повтаря стари катастрофи.
  • 3
    1
    Балканеца
    Медиите, преди да облъчвате надода с глупости, можете ли да обясните как бакалавър по психология се превръща в енергиен експерт? Някакво курсче поне по нещичко свързано с производство или дори пренос на електроенергия да има завършено? Най- жалкото курсче, 2 часа да е дори? Няма. Иначе е екперт. Да не би пък да е точно експерта от който имате нужда за зелената пропаганда? Да не би пък истински експерт, с образование и опит в сеферата, да откаже да говори глупостите, които психоложката дрънка. Аман от подлоги.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари