Емилиян Енев: Община Русе трябва да ангажира местните IT общности

0
Така Енев коментира факта, че Община Русе иска да закупи софтуер за сумата от 81 хиляди лева, за да изгради контактен център за сигнали на граждани
Така Енев коментира факта, че Община Русе иска да закупи софтуер за сумата от 81 хиляди лева, за да изгради контактен център за сигнали на граждани Снимка: Facebook

Така Енев коментира факта, че Община Русе иска да закупи софтуер за сумата от 81 хиляди лева, за да изгради контактен център за сигнали на граждани

На предстоящата сесия на Общинския съвет в Русе е внесена докладна записка, която ще иска да се направи корекция в бюджета на общината и да се дадат пари за софтуер. След като това предложение бе публикувано в местните медии, дигиталният предприемач Емилиян Енев реагира остро.

Общината иска да изгради контактен център за сигнали на граждани, да го внедри, да обучи персонала и да изработи мобилно приложение. Мнението на специалиста, цитирано от БНР обаче се различава от предложението на администрацията:

"Доста елементарно като изпълнение. Възможност от телефона си да подаваш сигнал, правиш снимка, въвеждаш някаква информация и това достига до някаква система на общината. Там не съм сигурен как това нещо се администрира и обработва, но идеята е да се реагира по някакъв начин. /.../ Въпросът е защо не се ангажират местните IT общности - хора, които наистина имат уменията, хора, които са разработвали подобни продукти, за това да бъде изпълнена по най-ефективния начин. Като говоря за ефективност, имам предвид и разходи, но и самото изпълнение - да е нещо функционално".

По думите му проблемът е, че нещата се случват непрозрачно. Повдига се въпросът дали това е нещо, което ще бъде използвано реално, и дали ще промени начина, по който хората си взаимодействат с институциите, посочи той. На база на неговия опит, Енев смята, че описаните функционалности могат да се случат за 2 дни, става дума за базовите неща. Според него с бюджет от 5 до 10 хил. лева могат да бъдат направени пълноценни и богати функционалности.

Емилиян Енев е категоричен, че институциите трябва да се отворят: "Те трябва да мислят много по-колаборативно. Те трябва да ангажират НПО сектора. Трябва всеки да допринася със своята експертиза. Ако го няма това колаборативно мислене, на изграждане на екосистеми, на взаимодействие между различни партньори, няма как да се постигне ефективност".

"Това, което виждаме в Русе, е характерно като модел за много други населени места", каза дигиталният предприемач и обясни: "Институциите се превръщат във феодални структури, които обслужват първо личните си интереси, после определени други интереси. Това нещо не може да продължава в този формат, защото води до натрупване на проблеми и рискове, които избиват".

Това е мнението на предприемач, който паралелно с основната си работа, вече 7 години помага за развитието на дигиталните умения и създаването на софтуерни продукти от различни по възраст хора. И това няма значение за бюрокрацията. Този ресурс е невидим, скрит зад заявките за "прозрачно управление".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    Д Спиро
    Абе, Спиро....Ма много ги разбираш ти IT-тата. Хич не бери грижа за тях, щото си бачкат от всяко кътче по света. Ква София, ква чужбина, кви 5 бона. То туй да не е сладкарски цех, дето трябва да си на място, че да стане работата - иначе евала давам на всички добри занаятчии, майстори и средни специалисти, че без тях сме наникъде.
  • 4
    6
    Русе
    Тази насълзена плачеща булонка ли драпа за няккакъв измислен контактен център за сигнали на граждани за 81 000 лева.Вие тотално изтрещяхте шизофреници! Градат прилича на едно голямо разкопано лайно, кал, камъчки.....тотална гнус.Въздухът и той лайнян..., всичко е леш, а вие нещастни общинарчета / то не е само тоя чук/ IT центърче за сигналчета ще ми правите, докладнички ще пускаме, ще си гласуваме кинтити! Каквито са ония в НС,такива сте и вие пед....чета долни,,
  • 6
    5
    Общината
    Не реагира на сигнали, що й е софтуер?! Само за регистратор ли ще го ползват. Явно пак са обещали кинти на някой си
  • 5
    4
    Master
    Проблемът на който и да е софтуер е че в един момент дава дефект и се бъгва. Няма и не може да има съвършен софтуер. Следователно има нужда от поддръжка от квалифицирани и НОРМАЛНИ специалисти, които са ултра дефицитни. Не е проблем да напишеш някакъв бъгав код и да биеш тъпана че си направил софтуер.
  • 6
    3
    До Спиро
    Съгласен съм. Всичко читаво бяга в чужбина или ако за там не става - в София. Медиите обаче продължават пропагандата как обезлюдени български села по балкана се пукали по шевовете вече от преселили се ИТ специалисти….пълни глупости, то Русе остана една шепа хора, пък села без улици, без бърза помощ, без магазин привличали ДИГИТАЛНИ НОМАДИ…
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари