Община Русе иска 16 000 000 лева за финансиране на приоритетни обекти

3
Финансовото министерство е одобрило 4 от 6-те заявени обекта
Финансовото министерство е одобрило 4 от 6-те заявени обекта Снимка: Dunavmost

Финансовото министерство е одобрило 4 от 6-те заявени обекта

Зададената рамка за финансиране на база категоризация на общините е обществено достъпна за всеки заинтересован гражданин или новоизбран общински съветник, и в нея ясно е записано, че Русе е в категория 1, в която прагът на допустимите средства е 16 милиона лева.

Община Русе е подала приоритетните си обекти за финансиране от държавен бюджет 2024 на база на официално получено писмо от Министерството на финансите на 21 ноември, разпратено и до всички останали общини в страната. В рамките на няколко часа те, както и Община Русе, трябваше да реагират с предаване на проекти. В писмото са посочени ограничения по отношение на допустимите обекти за финансиране, както и пределния праг от 16 млн. лв. за общини в първа категория. Община Русе се е съобразила с тези параметри и е подала за одобрение първоначално 6 обекта за финансиране за почти 16 млн. лв. Впоследствие от финансовото министерство са одобрени 4 обекта на обща стойност 11 997 218 лв., а не изнесените в публичното пространство 5 905 900 лв.

Важно е да се отбележи, че общините ще имат възможност в срок до 01.03.2024 г. да правят изменения и допълнения в списъка за приоритетни проекти, които се подават за одобрение за периода 2024-2025 г. Настоящата информация е част от проекта за Закона за държавния бюджет за 2024 и е възможно да настъпят изменения до окончателното му приемане. Дори и рамката да се промени, Община Русе има готовност да предложи допълнителни проекти за финансиране от държавен бюджет 2024.

Гражданите, желаещи да споделят визията си за развитието на общината в различните сфери, имаха възможност да го направят при изготвянето на основния стратегически документ на общината - ПИРО, за който са проведени обществени обсъждания, фокус групи и анкети, вкл. приемане на проектни идеи. Друга такава възможност за подаване на предложения и идеи е това да се случи при ежегодните публични обсъждания при приемането на бюджета на Община Русе, вкл. предложения по капиталовата програма. Проектни предложения от представители на политически сили, както и от общински съветници не са получавани в местната администрация, както и не е взимано участие от тях във фокус групи при изготвянето на ПИРО.

Община Русе приветства всяка активност от страна на гражданите, гражданските организации и сдружения, бизнеса, неправителствените организации и новите общински съветници. Те могат по всяко време да се обръщат към общинската администрация със свои идеи и предложения, свързани с развитието на общината, както и да получат достоверна информация за дейността й.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Нека си иска Маниака
    Кой дава пари на вятъра бе АМСАЛАК? То не е да си поискаш секс от подчинена и да го получиш. Пък после:СРАМ, развод, къща на село, живот с една ковра, и подигравки от цял един град Поне опъна ли новите попълнения в Общаната? Оная с вазелина, вече е сух кладенец, омършавяла, сбръчкана.
  • 8
    2
    мачът е свирен
    Пенчо Милков подари буферния тир паркинг на Таки, който щеше да носи милиони печалба за Русе,а сега ще тегли кредит от 16 милиона за общински поръчки на близки фирми с комисионни. Не се чудете уважаеми съграждани защо ни вдигат местните данъци.
  • 8
    1
    Лаком Комунистически Задник
    Пенчо може и да си иска 16 000 000.00 лева, ама НЯМА кой да му ги даде. Този цървул Бенчо е НАЙ_ГЛУПАВИЯ сперматозоид в Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари