Елена Поптодорова: Ако омаловажим санкциите на САЩ, губим подкрепа

0
Наложените санкции имат политически смисъл и залпов ефект, коментира бившата посланичка
Наложените санкции имат политически смисъл и залпов ефект, коментира бившата посланичка Видео: bTV

Наложените санкции имат политически смисъл и залпов ефект, коментира бившата посланичка

Наложените санкции от САЩ на публични лица в България имат залпов ефект и на първо място политически смисъл. Ако проявяваме толкова голямо късогледство и правим опити да омаловажим смисъла им, България ще остане без международни шансове. Това коментира в студиото на bTV бившият посланик в САЩ и настоящ вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на НАТО Елена Поптодорова. Поптодорова бе категорична, че трябва да се отиде отвъд конкретиката на самите санкции и България сама трябва да довърши започнато и да извади името на действащия политически лидер, който се появят неназован в материалите от САЩ.

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България - хазартният бос Васил Крумов Божков, бившият депутат от ДПС Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който в момента е зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Малко по-късно Държавният департамент санкционира по друг регламент още трима - Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

"Няма как тези данни да се извадят по този гръмовен начин, без да са събрани достатъчно доказателства. За да се действа по закона "Магнитски", трябва да има двупартийно съгласие за иницииране на процедура. Така че няма никакви изгледи за измъкване от процедурата, която ще върви напред", коментира Поптодорова. Тя подчерта, че темата с корупцията не е нова, като е имало множество знаци да ѝ се обърне внимание. "По темата междувременно се произнесе ръководството на външната комисия на Сената, последвана от Държавния департамент. ", припомни Поптодорова. Според нея наложените санкции са катализатор, който отварят прозорец и възможност България да разчисти системата. Поптородова обаче бе категорична, че България сама трябва да си напише домашното по основния въпрос, останал без отговор - действащият политически лидер, забъркан в цитираните схеми (б.р. за получавани подкупи от Васил Божков). "От всичко, което видяхме вчера, не смятам, че ще бъде предоставена детайлна информация на българската прокуратура, не се предвижда и среща там, очевидно трябва да си свършим работата сами....Имената ние трябва да ги даваме, що за държава сме, ако продължаваме да не реагираме".

"Да се предприеме такава стъпка преди избори за мен е знак. Знак за видимост, че нарушаването на правилата няма да се търпи. Въпросът е тези хора да не участват в следващото раздаване на карти по същия начин като досега", коментира и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той на свой ред изтъкна, че темата не е нова - Васил Божщов е в центъра на внимание поне от 1993 г., а Пеевски - от 2003-2004. Според Безлов показателно в случая ще бъде дали ще се пристъпи към изясняване на дългия списък от обвинения срещу бившия депутат Делян Пеевски. "Срещу г-н Божков има един куп дела, дори не им се помни броя, докато срещу Пеевски няма нищо", коментира Безлов. Той изрази лично мнение, че ДПС са били предупредени като партия и Пеевски не е номиниран за депутат по тази причина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари