Електронните документи ще са с пин код

0
100 000 лева е обезщетението, ако бъде злоупотребено с е-идентификатор
100 000 лева е обезщетението, ако бъде злоупотребено с е-идентификатор

100 000 лв. обезщетение, ако бъде злоупотребено с е-идентификатора.

Електронният идентификатор, който от 2018 г. може да бъде добавян в личните документи, трябва задължително да бъде защитен с пинкод. Въвеждането на кода ще е задължително, независимо дали идентификацията става чрез четец, или безконтактно.

Това предвижда правилник за прилагане на електронната идентификация, който правителството одобри в четвъртък по предложение на вицепремиера Румяна Бъчварова, пише 24 часа. Електронната идентификация няма задължително да се издава като част от личните документи, а може да бъде качена и на друг носител, който позволява съхраняването на данните - флашка, чип и пр.

Издаването на електронен идентификатор ще става със заявление до МВР или лицензирани администратори на електронна идентичност. То ще може да се подава и електронно.

Получаването на носителя обаче задължително ще става лично, както в момента се получават и документите за самоличност. 100 000 лв. ще е минималното обезщетение, което ще получава гражданинът, с чиято електронна самоличност е било злоупотребено заради проблеми на администратора, става ясно още от правилника, който одобри Министерският съвет.

Всеки администратор ще трябва да има сключена застраховка на тази стойност. Ако пък компанията реши да не сключва застраховка, от нея ще се изисква да има възможност във всеки един момент да плати 300 000 лв. на пострадали граждани. Електронният идентификатор ще се ползва за заявяване на услуги към администрацията, които да се извършват електронно.

Освен това ще служи и за опознаване на гражданите от страна на чиновниците. Правилникът предвижда и възможността да бъдат създавани секторни идентификатори на електронна самоличност.

Такива например ще са пръстовите отпечатъци, които бяха въведени за ползване на здравни услуги. Правилникът предвижда записите от ползването на електронния идентификатор да се пазят 10 г. като гаранция срещу злоупотреби.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари