Електронен регистър на газовите бутилки

1
Така ще се знае кой е собственикът на всяка бутилка и дали тя е минала през технически преглед
Така ще се знае кой е собственикът на всяка бутилка и дали тя е минала през технически преглед

Газовите бутилки, които се използват в бита, кафенетата и ресторантите, да влязат в национален електронен регистър. По този начин ще се знае кой е собственикът на всяка бутилка и дали тя е минала през технически преглед. Това предлага Българската петролна и газова асоциация по повод зачестилите инциденти в страната. Идеята ще се обсъди на среща с икономическото министерство.

По неофициални данни в страната се ползват около 3 млн. бутилки с пропан-бутан. Някои от тях са на повече от 25-30 години и не са минавали през технически преглед. Хората си купуват нови съдове и от магазините. После ги пълнят в нелегални пунктове или на автомобилните газостанции. Там обаче никой не контролира дали изпускат газ. Освен това максималният обем, който трябва да бъде зает от горивото, е 80-85%. А в газостанциите това няма как да се проследи. 

Асоциацията настоява пълначните да минават през лицензиране, коментира за „Преса“ експертът Светослав Бенчев. Сега лицензирани са само големите оператори - „Топливо“, „Вигаз“, „Булмаркет“. Да се въведе и минимум на оборотните бутилки, с които разполага една фирма. Така контролът ще бъде по-лесен и ще се спазват изискванията, смятат от асоциацията.

„Не може бутилка на някоя от големите фирми, която е с номер и маркировка, показваща, че е минала през технически преглед, в един момент да изчезне от пазара и да почне да се пълни от други оператори“, посочи Бенчев.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари