Ще убие ли 20% ДДС кафенета , ресторанти и хотели

0
Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки?
Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки?

Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки?

9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но срещу пакет от мерки за изсветляване на сектора – такъв е планът на финансовото министерство за догодина.

Като част от пакета се предвижда поставянето на ПОС –терминали в кафенета и заведения. Планира се също заплатите на служителите да се дават само по банков път. Сред предложенията е и въвеждането на по-високи прагове за осигуровки, както и от 2024-та бакшишът също да се облага с данък.

Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки? И ще "изсветлее ли сивото в икономиката" – ще наречем нашата събеседничка Петя, защото тя не иска да разкриваме самоличността ѝ. В ресторантьорския бизнес е вече осма година. Държи кипро заведение в Стара Загора. Дали то ще продължи да съществува зависи до голяма степен от това какво ще реши правителството и парламентът за данъците от догодина. И най-вече за данък добавена стойност.

И с намалената към момента ставка от 9 процента, Петя казва, че оцеляването е трудно.

"През лятото токът е около 1500 лева, а с настъпването на студеното време тя ще стане два пъти, че и три пъти по толкова. Компенсацията ми за скъп ток за миналия месец е точно шест лева", разказва Петя, предаде БНР.

"Не знам - обмислям - ако данък добавена стойност отново стане 20 процента, тогава просто не си струва - като сложим разходите - ток, вода, наем, тротоарно право, заплатите, праговете ще се вдигнат още, просто сметката няма да излезе", казва Петя.

Сега заведението, което тя стопанисва е месторабота за двадесетина души.

"Считам, че няма повече накъде да се изсветлява, при нас отдавна всичко е светло, всъщност винаги така е било. Ако се реши и бакшишът да се обложи с данък, това ще демотивира хората, които работят - защото те разчитат на тези пари. И без това е трудно с персонала, не знам, очаквам да стане още по-зле, ако тези намерения станат реалност", казва собственичката на едно от заведенията в Стара Загора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Сметката
    И така - от 1 кг с правят 166 кафета (6 г за едно кафе). Така че - едно кафе струва на заведението 0.10 лв. приблизително. Е, и малко за вода, ток, амортизация на машината и заплата на бармана - да го докараме до 0,30 лв. Колко процента е надценката, че съм зле с математиката? Ако продължаваме да слушаме оня талибан Али Баба, шефа на ресторантьорите, изобщо да им махнем ДДС, че да може да вдигнат още веднъж цените. И после що летуваме в Гърция, например.
  • 5
    2
    Русенец
    Ресторантьорите преядоха.
  • 9
    1
    ГАЦО
    Какво убийство 3 лева кафето,а един килограм смляно кафе 18 лева.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари