Екзотични места, за които не подозирате, че са от ЕС

0
Към ЕС принадлежат и няколко острови и отвъдморски територии, за които малцина подозират,
Към ЕС принадлежат и няколко острови и отвъдморски територии, за които малцина подозират,

Европейският съюз е голямо политическо обединение, което обхваща 28 държави-членки, територия от около 1 669 808 кв. мили и население около 510 милиона граждани.

От 2007 г. и България е част от тази голяма общност. Почти всеки е запознат и с имената на 28-те държави, които членуват в съюза, пише Economic.

Но към ЕС принадлежат и няколко острови и отвъдморски територии, за които малцина подозират, че всъщност са част от съюза.

Вижте тези екзотични места, които са част от картата на ЕС.

1. Гваделупа

Тази островна група е отвъдморски регион и департамент на Франция, което го прави част от ЕС. Намира се в южно Карибско море и е известен с това, че погледнат ог горе, прилича на пеперуда. Част е от Наветрените острови, част от Малките Антили. Населението му е малко над 400 хиляди жители.

2. Мартиника

Карибският остров се намира на юг от Гваделупа и също е задморско владение на Франция. Населението е 386 хиляди жители.

3. Френска Гвиана

И тя е френски отвъдморски департамент, част от ЕС. Страната е разположена е в североизточната част на Южна Америка. На територията на Френска Гвиана се намира космодрумът „Куру“, от който се осъществяват изстрелвания на апарати по космическата програма на Европейския съюз чрез ракетите Ариана.

4. Азорски острови

Азорите са автономен регион на Португалия. Те са 9 острова в Атлантическия океан. Разположени са на 1 500 км от град Лисабон, Португалия и на около 3 900 км от източния бряг на Северна Америка. Част са от ЕС от приемането на Португалия в съюза.

5. Мадейра

Мадейра е най-големият остров от едноименната група острови, намиращ се близо до бреговете на Северна Африка. И те са автономен регион на Португалия. Има гъсти гори и цветни поляни с които е известен и заради което е наричан „Остров-градина“. Горите Лаури-Силва са в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Съчетанието на тропически и средиземноморски видове растения определят изумрудено-зеления цвят на острова с целогодишно цъфтящи орхидеи, магнолии, азалии, хортензии, калии и други видове цветя. Символ на острова е стрелицията, чийто цвят напомня фантастична райска птица. 

6. Канарски острови

Те може би са най-познати от изброените 8 територии в подреждането. Архипелагът в Атлантическия океан е автономна област на Испания. Най-големият остров е Тенерифе с основен град Лас Палмас де Гран Канария. Останалите острови са Фуертевентура, Гран Канария, Лансароте, Ла Палма, Ла Гомера, Ел Йеро.

7. Майот

Майот е отвъдморска територия, департамент и регион на Франция. Намира се в Индийския океан, между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик. Островната група официално е най-отдалечения регион на ЕС.

8. Реюнион

Реюнион е остров в Индийския океан, на юг от Майот. Намира се източно от Мадагаскар и югозападно от остров Мавриций. Той също е френска отвъдморска територия. Населението му е малко над 800 хиляди души. Тук е роден Ролан Гарос.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари