Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации

1
Това показа научно проучване
Това показа научно проучване

Това показа научно проучване

Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации.

Това показа научно проучване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Хората с екстровертна нагласа са 18 процента по-склонни да не се ваксинират срещу КОВИД-19, гласят резултатите от изследването. "Очаквахме обратното - екстровертите да бъдат склонни да се ваксинират", каза водещият автор на изследването Мелиса Бейкър, професор в Тексаския университет в Ел Пасо.

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве, и ваксинационните кампании. "Искахме да погледнем на колебанието под друг ъгъл. Разбира се, политиката може да бъде едно от обясненията за поведението на хората, но има и персонални различия", каза Бейкър.

Проучването е направено в сътрудничество с университета в Торонто. Участниците от Канада са повече от 40 000 възрастни пациенти. Периодът на изследването е ноември 2020 г. - юли 2021 г.

Всеки участник е отговарял на пет въпроса - модел, познат като "Големите пет". Въпросникът дава яснота за степента на откритост, добросъвестност, екстраверсия, приветливост, емоционална стабилност. Друга група въпроси са били фокусирани върху ваксинацията.

Учените са очаквали, че хората, които са по-открити и приветливи, са по-склонни да се ваксинират. "Такива хора са по-отворени към новостите, към новата информация. Очаквахме готовност за ваксинация и у добросъвестните, защото те са ориентирани към детайлите и обичат да планират."

Резултатите показват, че екстровертите, които са емоционално нестабилни, са най-склонни да откажат ваксинация.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Frontiers in Psychology".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    От мен:
    Бе я си ебете майките, бе! Големи социолози и статистици се извъдихте, ше ви еба у ваксинаторите! Аре у лево, мекушави ваксинирани плазмодии!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари