Експлозия на 300 метра от реакторите на АЕЦ в Южна Украйна

1
Ударната вълна е счупила стотина прозореца в сградата на електроцентралата и е причинила кратко прекъсване на три високоволтови линии
Ударната вълна е счупила стотина прозореца в сградата на електроцентралата и е причинила кратко прекъсване на три високоволтови линии

Минути след полунощ руски ракетен удар порази съоръжение, намиращо се недалеч от втората по големината атомна електроцентрала в Южна Украйна

Обстрелът не нанесе щети на реакторите, но повреди друго промишлено оборудване.

Мощна експлозия избухна само на 300 метра от реакторите на втората по големина атомна електроцентрала в Украйна – Южноукраинската. Това съобщи ядрена компания "Енергоатом", която обвини Русия, че е обстрелвала района и го нарече акт на ядрен тероризъм, предаде Euronews.

Обстрелът е станал 20 минути след полунощ местно време в понеделник, когато руската армия бомбардира промишлената зона на ядрената централа.

В момента трите реактора на централата работят в нормален режим, увери "Енергоатом", според който бомбардировката не е причинила смъртни случаи или ранени. Ударната вълна е счупила стотина прозореца в сградата на електроцентралата и е причинила кратко прекъсване на три високоволтови линии. Повредено е също съоръжение на намираща се наблизо водноелектрическа централа, а на снимки, публикувани от компанията, се вижда кратер с диаметър 4 метра и дълбочина 2 метра.

Русия застрашава целия свят. Трябва да я спрем, докато не е твърде късно, заяви украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм", като публикува черно-бял видеозапис от охранителна камера, показващ голяма експлозия.

Южноукраинската АЕЦ е втората по големина от петте атомни електроцентрали в Украйна - след АЕЦ "Запорожие". Тя се намира на малко под 300 километра южно от столицата Киев. В експлоатация са три реактора с нетна мощност от 2850 мегавата.

Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, е окупирана от руските сили от първите дни на инвазията и многократно е подлагана на обстрел, който прекъсва далекопроводите ѝ и в крайна сметка принуждава операторите да я спрат, за да избегнат радиационна катастрофа. Русия и Украйна си размениха обвинения за обстрела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    тоди
    Нещо не се връзва, да си окупирал АЕЦ и да бомбандираш себе си, абе тези дето ги пишете тези статии с всичкия ли сте?!!
  • 3
    2
    До 1
    Явно си важен фактор в ГРУ на Русия,така че - верваме ти....
  • -4
    1
    XFAKTOR
    Абе как не ги е срам Украинците бе. Как не го е срам Зеленски да говорят глупости по цял ден в продължение на месеци. Русия има ракети със абсолютна точност но ако си спомним началото на "войната" как Руски ракети се отклонили и ударили жилищни сгради. Нещо не се връзват нещата. Сега пък Зеленски разполага със видео запис сякаш цяла нощ някой снима и записва точно и конкретно това "съоръжение" което най вероятно е било оръжие и Русия са го премахнали със абсолютна точност за да предпазят украинските олигофрени във централата от по голяма опасност. Когато зеленски твърдеше че Русия обстрелва централата нещо забравихме че в този момент имаше Руски екипи във самата централа опитващи се да предотвратят критични проблеми. А в същото време не Русия а Украина сама обстрелва и напада собствената си централа прехвърляйки вината. Голяма лъжлива манипулативна новинарска сган. Срама нямате със манипулиране на населението. За лъжливи новини трябва да има закон със затвор. Белене чака всички лъжци и не мислете че ще се скриете. Загубихте вярата на населението и тотално посрамихте етичния кодекс на новинарите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари