Експерти: Има хроничен глад за квалифициран персонал на пазара на труда

1
Работодателите са готови да наемат кадри от чужбина
Работодателите са готови да наемат кадри от чужбина Видео: NOVA

Работодателите са готови да наемат кадри от чужбина

Липсата на квалифициран персонал на пазара на труда съществува от години. На първо място причината е демографската криза. Това обясняват от Българската конфедерация по заетостта.

Първият виновник за това е демографската структура, която имаме в България, която е една от най-неблагоприятните в света. Много бързо се топим. За да може да имаме положителен прираст, трябва да раждаме с 9 деца повече на час”, коментира Надя Василева, която е председател на Българската конфедерация по заетостта, предава NOVA.

43% от компаниите са готови да наемат нов персонал. От Конфедерацията по заетостта съветват работодателите да бъдат по-гъвкави в избора си на служители.

Тоест да не се съобразяват, че кандидатът не е от този сектор или, че няма достатъчно опит. И да приемат, че тъй като липсват добре подготвени хора, просто трябва да вземат това, което има”, допълни Надя Василева.

Преквалификацията е фактор, който може да помогне на работодателите да намират квалифицирани кадри, коментират още от Българската конфедерация по заетостта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    daskal
    Като има глад, внесете от германия, от австрия, от чехия, от швейцария или от евроатлантическа ви партньор сащ!
  • 4
    7
    Хайде, хайде
    От коя чужбина точно ще ги внасят тия работници? Щото аз помня как някога кораборемонтния завод внесе кубинци, после виетнамци, осигури им жилища, храна, че и поемаше част от режийните. И като чужденците си видяха фишовете със заплати се изнесоха с 200.
  • 4
    6
    собственик
    За да имаш квалифициран персонал, трябва да си го отгледаш или да си го купиш. Все е скъпо. Роби няма. Щели били да внасят персонал отнякъде си , а чужденците дали са съгласни ? :-)
  • -2
    5
    До4
    Ти като си много кадърен да не си постигнал много в живота че имаш време във вторник в 10ч.сутринта да четеш новини и да коментираш
  • 1
    4
    До 2
    Е, аз ли да ти го кажа? Защото си некадърник.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари