Експерт: Ако се сгъва бюлетината извън тъмната стаичка, трябва да се обяви за невалидна

1
С това много се злоупотребява
С това много се злоупотребява

Изборите в България винаги са били сериозно изпитание за всички участници.

Те от изпитание се превръщат във война от хората на администрацията към гласоподавателите. Това каза по 7/8 ТВ Виктория Василева.

Застъпниците са важен елемент от честността на изборния процес. Важно е какви са неговите права и задължения. Изборният ден се дели на три етапа-началото, изборния ден и след неговото приключване. Наложи се мнението, че ролята на застъпникът е да отиде вечерта и да вземе протокола. Но ролята му е да наблюдава целият процес от начало до край.

Той може да минимизира възможностите за манипулации. При откриване на изборите е важно маркиране печата на секцията. Той трябва а бъде увреден, за да бъде уникален. Когато се направи това се съставя протокол и се поставят ти образеца от печата. Има случаи когато се подменят цели протоколи на СИК и може той да се подпечата от всеки печат.

Печатът се предава с всички изборни документи. Важно е застъпникът по време на гласуването, то ѝ да представи своето удостоверение за застъпник. Ако той не е вписан за застъпник, той няма да получи в края на деня копие от протокола на СИК. През деня е по-тежката част и има много неща, които могат да се случат. Те трябва да гледат как възрастни хора гласуват с придружител. Възрастта и неграмотността не са физически недъг.

Те трябва да си гласуват сами в изборната стаичка. С това много се злоупотребява. Не трябва да се нарушава тайната на вота. Много често това се нарушава, за да се контролира вота. Позволяват си да не сгънат бюлетината, а да направят на излизане от секцията. Това масово се прави в секции с друг тип българско население. Тази бюлетина трябва да бъде обявена за невалидна. Застъпникът за всяко нарушение трябва писмено да правят жалби и сигнали до СИК.

Когато са писмени, в протокола се вписват всички жалби. СИК е длъжна да се произнесе по сигнала незабавно. Нито един избирател няма право да заснема бюлетината в тъмната стаичка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Къде работите?
- Никъде...
- А какво правите?
- Нищо...
- Чудна професия имате.
- Така е, ама конкуренцията е жестока.

Харесай Дунавмост във Фейсбук