ЕК реши да не поднови договора си с AstraZeneca

0
Това обяви днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон
Това обяви днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора с компанията АстраЗенека (AstraZeneca) за доставка на ваксини срещу КОВИД-19 след юни

Това обяви днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Не подновихме поръчката след юни. Ще видим какво ще се случи", каза Бретон. Той все пак нарече ваксината на АстраЗенека "много добра".

Миналия месец ЕК заведе дело срещу британско-шведската компания за това, че е нарушила условията по сделката и че няма "надежден план" за осигуряване на своевременни доставки.

През първото тримесечие на тази година, вместо предвидените в договора 120 милиона дози, АстраЗенека е доставила само около 40 милиона. Това доведе до забавяне на ваксинационната кампания в редица страни от ЕС в началото на годината, припомня ТАСС.

ЕК сключи през август договор с АстраЗенека за доставката на 400 милиона дози - много преди пазарното одобрение на ваксината, - като предплати 336 милиона евро.

Европейската комисия реши да не подновява сделката на фона на безпокойствата за странични ефекти от препарата на британско-шведския производител, отбелязва Ройтерс.

Освен това, вчера председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е сключен договор с американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския ѝ партньор Бионтех (BioNTech) за купуване на още до 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу КОВИД-19 до края на 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари