"Еърбъс" представи нов проект за екосамолети

0
От "Еърбъс" отхвърлят опасенията, че водородът ще бъде опасен
От "Еърбъс" отхвърлят опасенията, че водородът ще бъде опасен

Европейският самолетостроител "Еърбъс" представи проект за екосамолети с нулеви емисии на въглероден диоксид

Предвид бързите темпове, с които се развиват технологиите, от компанията очакват първите полети на самолети, задвижвани с водород, да започнат през 2035 година, пише  БАНКЕРЪ . Ръководството на "Еърбъс" нарече проекта исторически момент за гражданската авиация.

Компанията представи три прототипа, като най-големият е с турбореактивен двигател и побира до 200 пътници с полет над 3500 километра. И трите самолета ще бъдат задвижвани от двигатели, модифицирани за изгаряне на течен водород и чрез водородни горивни клетки за създаване на електрическа енергия.

"За да постигне целта си за 2035 г., "Еърбъс" ще трябва да направи избора си коя технология ще използва до 2025 г.", заяви пред "Ройтерс" главният технологичен директор на компанията Грация Витадини.

От "Еърбъс" отхвърлят опасенията, че водородът ще бъде опасен. Те призоват за огромни инвестиции в нова енергийна инфраструктура и признават, че за да сработи идеята, летищата ще трябва да инвестират големи суми пари в инфраструктура за зареждане с гориво.

Въпреки успехите покрай новия проект Европейският самолетостроител е изправен пред спад на активността и не може да гарантира на служителите си, че няма да има съкращения на персонала. За това отново предупреди изпълнителният президент на компанията Гийом Фори, цитиран от Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари