Две русенски фирми са уличени в схема за пране на пари

0
Две русенски фирми са уличени в схема за пране на пари
Окръжна прокуратура - Русе и служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Областната дирекция на МВР разследват схема за пране на пари в Русе.

На 7 август, под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе, служители от отдел „Досъдебно производство” и сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР-Русе, са предприели претърсване и изземване в два офиса на русенски фирми във връзка с образуваното досъдебно производство за финансови и данъчни престъпления. Иззети са счетоводна и фирмена документация, компютърна информация и компютърни системи, които са предадени за експертизи.

Оперативните действия започнали след като в началото на август постъпила информация със съмнения за пране на пари. Според първоначалните данни, румънски гражданин - управител на счетоводна фирма, регистрирана у нас, е водел счетоводството на няколко български фирми и с цел неплащане на ДДС и избягване на данък печалба, той е намалявал финансовите им резултати. По този начин били нанесени щети за държавния бюджет в особено големи размери.

В хода на образуваното досъдебно производство е изяснено, че чужденецът се е водел и управител на дружество, регистрирано в друга държава-членка на ЕС. В качеството си на заеманата длъжност, за периода 2012-2014 г., той е издавал фактури за фиктивно извършени консултантски бизнес услуги. Преводите на средствата за тези фиктивни услуги се осъществявали чрез банкови трансфери от обслужваните от него български фирми към чуждестранното дружество.

Работата по случая продължава и в момента.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари