Две поколения жертва на икономически кризи

1
Поколения, които тръгват на работа по време на рецесия, са повредени дори когато кризата приключи, някои за цял живот
Поколения, които тръгват на работа по време на рецесия, са повредени дори когато кризата приключи, някои за цял живот

Поколения, които тръгват на работа по време на рецесия, са повредени дори когато кризата приключи, някои за цял живот

Не говори повече за това, не мисли повече за това: днешната криза е утрешната шега“. Когато настоящето е мрачно, бъдещето винаги е мъчително място за потушаване на тревогите, обещание за комфорт за мнозина, както казва писателят Х.Г.Уелс с устата на на един от героите си.

Прескачането от литература към живота обаче може да бъде трудно, особено когато настъпи икономическа криза и трябва да започнете кариерата си.

Когато икономиката се разболее, вестниците и телевизиите се пълнят с криви и диаграми. Обобщението, което правим почти всички от нас, е незабавно: когато тези червени линии намалят, настъпват тежки години; когато измислят зелени цветове, най-лошото е свършило. А в средата този с най-много или най-малко ще остави по някоя жертва. Но животът продължава, мислим си, пише БГНЕС.

Но животът не продължава. Поне не е еднакво за всички: не и за младите хора. Поколения, които тръгват на работа по време на рецесия, са повредени дори когато кризата приключи, някои за цял живот, предупреждават експерти.

Това е като болката от ампутиран крайник, която остава и изтръпва с години, въпреки че причината вече не е там. Фантомна болка, наричат я лекарите. Хистерезис, казват икономисти.

И скоро телевизиите отново ще бъдат пълни с линии и диаграми. Червени. Здравната криза инкубира нова световна криза. Второто десетилетие за поколение, попаднало в капан между тях (хилядолетия, родени между 1981 и 1993 г.) и друго, което ще вземе своята щафета: поколение Z (от 1994 до 2010 г.), което вече се страхува да бъде известно като поколението „ Ковид“.

Капанът на живота

Много от хората, които навлизат на пазара на труда по време на криза, не само страдат от по-голям риск от безработица и по-ниска заетост през този период, но също така са обременени в бъдещето си. Този временен спад на доходите има голяма вероятност да има последици постоянен “, предупреждава Игнасио Гонсалес, изследовател и професор по икономика в Американския университет (Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ).

Гонсалес обяснява пред Би Би Си Мундо какъв е този жизненоважен капан.

На първо място са щетите: икономическата криза и конкуренцията за оскъдни работни места са ожесточени, особено ако генерират много постоянна безработица.

И младите започват да чуват повтарящи се аргументи.

Първото е: „Не те наемам, защото нямаш достатъчно опит.“

С течение на времето това става: „Не те наемам, защото имаш празни места в автобиографията си“.

И когато рецесията приключи, става: “Не те наемам, защото всъщност мога да имам някой по-млад със същия опит.”

В известен смисъл те вече са маркирани: те току-що са станали неопитни профили за позиции, съизмерими с възрастта им, и кандидати, твърде стари, за да се състезават с новите млади хора за тези нископлатени, инициативни позиции.

И както всички проклятия, той е придружен от своето пророчество.

Оттам е много вероятно кариерата им да се характеризира с периодични или некачествени работни места, страдащи от спад в доходите, който обуславя целия им живот“, казва Гонсалес.

Какво всъщност означава да си „хилядолетие“ и какви са митовете и истините за това „изгубено поколение“?

Тези хора трупат по-малко богатство (спестявания), имат затруднения с достъпа до дом, който притежават (малките им спестявания отиват под наем и няма да им се дава признание за прекъснатата им трудова история) и като цяло житейски планове и формиране на семейството, с всички психологически проблеми, които са свързани с него “, обяснява икономистът от Американския университет.

Какво беше? Същото, каквото ще бъде. какво правя направеното? Ще се направи същото; и няма нищо ново под слънцето “(Еклисиаст 1: 9).

По свой начин икономическата наука следва същата логика като тази библейска поговорка. Когато икономист ви разкаже какво ще се случи в бъдеще, той обикновено има главата си в миналото: в натрупаните доказателства.

За да бъдат част от тези доказателства, академиците Ханес Швандт и Тил М. фон Вахтер (Северозападният университет и Университетът UCLA, САЩ) се потопиха в скорошно проучване чрез статистическите данни на САЩ, за да проследят живота на четири милиона американци, които излизат на пазара на труда по време на кризата от 1982 г.

Сякаш бяха призраци от Коледната песен на Дикенс, те се хванаха за ръцете и прегледаха нервите на първите си трудови преживявания, записаха си заплатите, промъкнаха се в щастливите си моменти (покупка на домове, сватби, деца) и преминаха през дните си злополучни (развод и алкохол, болест, депресия и др.) до навършване на старост и дори в края на живота си.

И тогава те сравниха кариерата си с поколенията около тях, чието пътуване започна в по-добри времена.

Малко повече от година рецесия, започнала през юли 1981 г. и завършила през ноември 1982 г., според Федералния резерв, е причинила на тези нещастни млади хора да трупат средни загуби на доходи от 9% само през първите 10 или 15 години, според изчисленията на фон Вахтер, които са по-лоши за работниците с по-малко обучение.

Това означава, че техните загуби в този период от повече от десетилетие могат да варират между 19 000 и 36 000 долара (по текущи цени), според техните изследвания.

Но не само това, когато достигат границата между 50 и 55 години, имат по-малко бракове и в същото време са претърпели повече разводи. И шансовете им да имат дете също са по-ниски от тези на други поколения.

Влошаването на живота им достига и до здравето им, разкрива разследването.

Продължителността на живота им е била съкратена от шест до девет месеца от очакваната средна стойност. Ефектът от кризата е „една допълнителна смърт на всеки 10 000 души за всеки процентно увеличение на равнището на безработица“ в ранната им работа.

Тези увеличения на смъртността произтичат главно от заболявания, свързани с нездравословно поведение като тютюнопушене, пиене и лоша диета. По-специално, ние открихме значително повишен риск от смърт от предозиране на наркотици и други, известни като” смъртни случаи от отчаяние “(самоубийства и увреждания, пристрастяване) “, обяснява Шванд.

Кризата изчезва и щетите остават. 16 месеца за цял живот. Отново хистерезис, в цялата му прелест.

Тези открития не са изненадващи за Роза М. Урбанос-Гаридо, професор по приложна икономика в Университета „Комплутенсе“ в Мадрид, която е изучавала ефектите от Голямата рецесия от 2008 г. върху здравето на испанците.

Безработицата, обикновено е свързана с проблеми, свързани с психичното здраве“, обяснява тя пред Би Би Си Мундо.

Депресията, безпокойството … страхът от невъзможността да си изкарвате прехраната влияе, но не само: работата е платформа за социални контакти и самочувствие“, разсъждава тя.

Урбанос-Гаридо разказва как в началото на положението на безработица общото здравословно състояние може дори да се подобри, но малко по малко усещането за мъка нараства и за мнозина липсата на работа се оказва мания, която отнема цвета и цвета. значение за останалата част от живота, включително здравето.

В началото стресът намалява, когато имат повече свободно време и се възползват от това, че не страдат от заболявания, свързани с работата, такива като злополуки ; но тъй като ситуацията с безработица се удължава, състоянието им се влошава под формата на безпокойство, употреба на алкохол, тютюн, затлъстяване и лоша диета като цяло … тя се пренебрегва, но индивидът продължава да съобщава, че здравето му е добро. Мислите му са насочени към работната му ситуация, а останалото не се счита за проблем “, обяснява той.

Той също така предупреждава, че моментът на безработица не е без значение: „Ако проблемът не е индивидуален, а обща кризисна ситуация, психическите проблеми се влошават“, казва той.

Сякаш е зараза на безнадеждност, за която няма маски.

Това ли е вече съдбата на хилядолетното поколение и поколението COVID?

Фернандо има партньорка и двегодишно момче. Фернандо е бил шофьор на автобус, пазач и зидар, понякога в сивия сектор. Фернандо и семейството му отиват да живеят при родителите си в Сория (Испания) преди година, защото той загубва работата си и спестяванията му не са достатъчни. 34-годишният Фернандо дори не е наричан Фернандо, защото не иска истинското му име да се появява в този доклад на Би Би Си Мундо. Казва, че се срамува.

Вижте ме, срам, колко млад започнах да работя. Но това ми се случва”, казва той.

Марта Вегас Гарсия също е испанка. По-млада, на 23 години. Тя е биомедицински инженер, а също така е и магистър. Преди седмица публикува призив, ако не за помощ, то за недоверие в профила си в Линкедин:

Актуализирам автобиографията си, няма отговор; адаптирам автобиографията си в зависимост от позицията, за която кандидатствам: няма отговор; свързвам се с фирми и се опитвам да бъда адекватна. Няма отговор. Чувствам се невидима“.

Ние не сме оценени”, казва Вегас пред Би Би Си Мундо. „Виждаме своите мечти и бъдещето си разрушени“, оплаква се тя и въпреки че предполага, че здравната криза влияе, тя не изглежда много убедена, че това е единствената причина.

Всички сме съгласни, казва тя, позовавайки се на приятелите си, виждаме, че еманципацията, достъпът до дом и дори да създадем семейство един ден са невъзможни“.

Това е нишката, която свързва Голямата рецесия от 2008 г. и кризата на COVID-19 през 2020 г. С двама непознати като Фернандо и Марта. Единият от „хилядното“ поколение; другата, от поколението Z.

Те не са сами. Изглежда, че представляват чувствата на много техни връстници.

Достатъчно е да напишете в търсачката на социална мрежа „На моята възраст моите родители …“ и съобщенията се повтарят на няколко езика:

На моята възраст родителите ми имаха работа и къщи, аз просто изпитвам безпокойство.”

На моята възраст баща ми имаше две деца, къща, постоянна работа, кола и няколко години вноски. Нямам нищо от това.”

На моята възраст баща ми имаше 10 години стаж, а аз живея от несигурни работни места и в една стая.”

А някои все още не си представяха, че ще настъпи коронавирусната криза.

Мисля, че тази грешка е последната капка за нашето поколение, казва Фернандо, позовавайки се на коронавируса.

Вашата интуиция е добра. „Има осезаем брой работници, които в резултат на това, че са претърпели безработица в предишната криза и не са се консолидирали на работа, също страдат в тази“, отбелязва Игнасио Гонсалес от Американския университет.

Има пазари на труда, като испанския, които никога не са се възстановили напълно, така че започнахме тази криза с много високи нива на безработица“, казва той.

Искам да кажа, той говори за проблемен живот от десетилетие.

По този начин, ако кризата от 1982 г. е оказала влияние върху живота на тези млади хора, какво може да се очаква от кризата от 2008 г., определена от Международния валутен фонд като „най-сериозният икономически и финансов колапс от Голямата депресия през 30-те години? 

Или в този на коронавируса, който Световната банка прогнозира, че БВП ще се свие повече от два пъти, отколкото в предишния?

Някои експерти вече виждат някои щети в живота на „хилядолетниците“, които могат да се видят, като се направи своеобразна световна обиколка на бедствието.

В Европа тяхната безработица и несигурност на работното място са били по-високи преди кризата COVID-19, отколкото тези, претърпели поколението, което ги е предшествало, когато са били на една и съща възраст, според доклад на изследователския център „ CaixaBank Research“ .

В САЩ средното нетно богатство (финансови активи и активи на недвижими имоти минус дългове) на хората между 25 и 34 години (през 2016 г.) е с 60% по-ниско от това на младото поколение X, когато те са били в една и съща възраст, съгласно гореспоменатия доклад.

В Испания данните са още по-кървави: средното им богатство е 3000 евро, в сравнение с 63 400 евро, които връстниците им от предишното поколение са имали тогава.

И къщата, разбира се. Броят на родените този век със собствени домове в САЩ е с 8 процентни пункта по-нисък, според изследователския център The Urban Institute. По-лошо е в Испания: 44% в сравнение с 65% от поколението X (CaixaBank Research). А във Великобритания една трета от тях никога няма да могат да си позволят дом, според „Resolution Foundation“.

В Латинска Америка кризата от 2008 г. премина на пръсти, тъй като регионът беше във време на нарастващ просперитет. И все пак, “процентът на латиноамериканците, които са заявили, че нямат достатъчно пари за закупуване на жилище, е нараснал с почти 20 пункта между 2012 и 2019 г., за да достигне тревожните 40%”, се казва в доклад на Междуамериканската банка за развитие (IDB).

Освен това, този път кризата няма да отмине бързо: след затварянето около 65% от най-бедните домакинства в региона са претърпели поне една загуба на работа сред членовете на семейството, според същия орган.

И IDB отбелязва: повече от един милион студенти ще отпаднат поради пандемията, с последваща загуба на покупателна способност в бъдеще.

Поради тази причина някои проучвания предвиждат щетите за новите поколения в размер на 10 милиарда щатски долара по света, както посочва институтът „ Брукингс“, базиран във Вашингтон.

И дори Световният икономически форум вижда пенсиите им в опасност за 2050 г., когато достигнат пенсионна възраст за тях, поради оскъдните им спестявания.

Може ли да се направи нещо?

В този момент, може ли да се направи нещо, за да се спре този привидно зануляване за хилядолетното поколение и техните наследници?

Има много място за подобряване на отговора“, казва икономистът Игнасио Гонзалес от Вашингтон.

В този контекст на смразяващ финансов стрес за много семейства е от съществено значение да се разработят социални политики, които да гарантират достъп до жилища на достъпни цени и да се установят механизми за трансфер на доходи, несвързани с трудовата история, като минимални доходи. избягване несигурността на работното място и спадът на доходите, претърпени от много хора по време на кризата, да станат хронични и, разбира се, това да не обуславя бъдещите им пенсии “, обяснява той.

Засегнатите в тези поколения, с две последователни кризи, ще имат затруднения, ако не бъдат активирани механизми за преразпределение, както между поколенията (от богати до бедни в рамките на едно и също поколение), така и между поколенията.

Професор Урбанос-Гаридо от университета „Комплутенсе“ се съгласява за мерките за прехвърляне на доходи, като добавя: „Здравните системи също трябва да се адаптират, за да се справят с нарастващите психични проблеми, които вероятно ще се повторят в настоящата криза“ .

Не изглежда много ясно, че тези поколения се надяват да получат някаква помощ.

Неотдавнашно проучване на университета в Кеймбридж с близо пет милиона души разкри, че младите хора на възраст между 18 и 34 години са най-разочаровани от функционирането на демокрацията.

Това е първото поколение в памет, при което глобално мнозинство е недоволно от начина, по който работи демокрацията“, предупреждава Роберто Фоа, водещ автор на доклада.

Призив за помощ или може би вик на предупреждение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари