Двама души с тежки изгаряния от газова бутилка са приети в "Медика Русе"

0
Професор Огнян Хаджийски предупреждава в жегите да се внимава при работа с леснозапалими предмети и газови бутилки
Професор Огнян Хаджийски предупреждава в жегите да се внимава при работа с леснозапалими предмети и газови бутилки Снимка: Facebook / УМБАЛ "Медика Русе"

Професор Огнян Хаджийски предупреждава в жегите да се внимава при работа с леснозапалими предмети и газови бутилки

Началникът на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ проф. д-р Огнян Хаджийски апелира да се внимава, когато се борави с леснозапалими предмети при приготвяне на храна и зимнина на открито. Специалистът обръща внимание и на това газовите бутилки да бъдат редовно проверявани, тъй като от горещото време се нагряват повече и при техническа неизправност, възможността да избухнат е по-голяма.

В края на седмицата в болницата са приети мъж на 58 г. и жена на 67 г. от Исперих с тежки изгаряния. Пожарът е възникнал в домашни условия вследствие на битов инцидент при работа с газова бутилка. Пострадалите са закарани в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ от екип на ЦСМП – Разград. Спешните медици са оказали добра първа помощ, обработили са първоначално раните на пострадалите и са поддържали комуникация със специалистите по изгаряния в лечебното заведение. В болницата грижата за пациентите е поета от екип от лекари, оглавяван от проф. Хаджийски.

Мъжът е с изгаряния между 50 и 60%, основно в областта на крайниците и главата, с реална опасност за живота. Жената, пострадала при битовия инцидент с газова бутилка е с 25 % изгаряния, основно в областта на крайниците. Тя е в стабилно състояние, без опасност за живота, предстоят й операции.

В болницата е приет и пациент на 61 г. от област Търговище с изгаряния над 20% в областта на крайниците и гърба, причинени от палене на огън на открито. Той е транспортиран от екип на тамошния Център за спешна медицинска помощ, като също е получил адекватна и навременна първа лекарска намеса.

Проф. Хаджийски посочва, че ако все пак се получи изгаряне трябва да се спазва правилото на 3-те „Д“:

- Спазвайте Дистанция от горящия пожар;

- Дисциплина, при работа с уреди;

- Имайте Доверие в лекуващия Ви екип!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    .........
    Тези хора,нямат акъл в тези горещини да използват газови бутилки!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари