Два паметника в Русе са реставрирани

3
Това са Братската могила и Паметникът на жертвите от тоталитаризма
Това са Братската могила и Паметникът на жертвите от тоталитаризма Снимка: Кадър от Кис 13

Два монумента в Русе - Братската могила и Паметникът на жертвите от тоталитаризма, са реставрирани и почистени от художника-реставратор Ясен Янков в навечерието на Деня на Европа.

Денят, в който се навършват 75 години от края на Втората световна война, и който символизира мира и единението, е избран от Община Русе и твореца, за да покажат солидарността между хората, независимо от техните политически убеждения, съобщават от кметството.

Задачата за възстановяване на паметниците е възложена от общината, а грижата за монументите поема Ясен Янков.

По време на огледите на Братската могила реставраторът констатира проблеми с мраморната облицовка и липса на част от буквите върху нея. Плочите са възстановени, като Янков отлива и 17 бронзови букви, които поставя на мястото на липсващите.

Паметникът на кавалерите на съпротивата срещу тоталитаризма в Русе е другият монумент, който творецът реставрира. Въпреки че са разположени видеокамери в непосредствена близост до монумента, той също е бил жертва на вандализъм. Повърхностите му са почистени от множеството графити, а отчупените във времето ръбове, са запълнени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари